Najszybsza pod słońcem pasta jajeczna z serem
Jeśli na szybko chcesz przygotować na śniadanie coś smacznego, mamy dobry pomysł. Ugotuj jajka, zetrzyj ser i zrób najszybszą pod słońcem pastę jajeczną z serem. Zobacz, co jeszcze warto do niej dodać, by była pyszna i smarowna.
Pasty do pieczywa są świetnym pomysłem nie tylko na śniadanie. Robi się je bardzo szybko i w zasadzie z tego, co ma się pod ręką. Może to być biały ser, wędzona ryba, ugotowane warzywa czy jajka. Łączy się je z dodatkami wzbogacającymi ich wartość odżywczą, smarowność i smak.
Jajka w paście można połączyć np. z posiekaną zieleniną, startą rzodkiewką czy ulubionym rodzajem sera. Dla związania składników zwykle dodaje się majonez, można też połączyć go ze śmietaną, jogurtem, odrobiną musztardy czy chrzanu.
Najszybsza pod słońcem pasta jajeczna z serem
Składniki:
-
4 jajka
-
5-7 dag żółtego sera w kawałku
-
1 łyżka majonezu
-
1 łyżka śmietany
-
1 łyżeczka musztardy
-
szczypiorek
-
sól, pieprz
Przygotowanie pasty jajecznej
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź, obierz ze skorupek, drobno posiekaj lub zetrzyj na dużych oczkach. Możesz je dodatkowo rozgnieść widelcem.
Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do jajek razem z majonezem, śmietaną i musztardą. Wymieszaj.
Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Dodaj do pasty jajecznej, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaruj nią pieczywo.
Po więcej przepisów na pyszne pasty zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tam m.in. przepis na pastę z makreli , a także na pastę z kiszonych ogórków .
Źródło zdjęcia: canva/superelaks
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste kotlety mielone bez kajzerki i mleka - zastąpisz je majonezem
-
Obłędna szarlotka z kruchym ciastem na smalcu. Babciny przepis nie ma sobie równych
-
Jak uniknąć łez podczas krojenia cebuli? Zdradzamy najlepsze patenty
źródło: olgasmile