Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszna pasta z makreli z dodatkiem suszonych pomidorów
Renata Materlińska
Renata Materlińska 02.11.2021 01:00

Pyszna pasta z makreli z dodatkiem suszonych pomidorów

pasta z makreli
canva/arfo

Śniadanie nie musi być nudne i nie musi oznaczać kanapek z wędliną czy serem. Dziś proponujemy wam pyszną pastę z makreli z dodatkiem suszonych pomidorów. Możecie przygotować ją wieczorem, w lodówce poleży nawet dwa dni. Jest smaczna i zdrowa, doskonała do smarowania pieczywa.

Ryby dość rzadko goszczą w naszym menu, choć są bardzo wartościowe. Zwykle myślimy o nich przy okazji obiadu, jednak mogą nam towarzyszyć już od śniadania. Wędzone ryby doskonale nadają się na kanapki. Na pieczywie można kłaść po prostu kawałki ryby lub zrobić z nich pyszną pastę. Ta druga opcja jest o tyle dobra, że wzbogacając pastę o różne dodatki, wzbogaca się jej wartość odżywczą i odmienia smak.

Na rybne pasty idealna jest zwłaszcza wędzona makrela. Jest to morska, tłusta ryba, a więc ta najwartościowsza, bo bogata w zdrowe tłuszcze i jod. Na dodatek należy do najtańszych i jest łatwo dostępna.

Pyszna pasta z makreli z dodatkiem suszonych pomidorów

Składniki:

  • 1 wędzona makrela

  • 2 kiszone ogórki

  • 1 cebulka

  • 1 jajko ugotowane na twardo

  • 5-6 suszonych pomidorów z oliwy

  • natka pietruszki

  • 2 łyżki majonezu

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty z makreli

Z ryby zdejmij skórę, usuń kręgosłup i wszystkie ości. Mięso umieść w miseczce, rozdrobnij widelcem.

Ogórki kiszone i obraną cebulkę pokrój w małą kostkę. Jajko obierz ze skorupki, niezbyt drobno posiekaj.

Pomidory suszone osącz z oliwy, pokrój na małe kawałki. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.

Rozdrobnione składniki dodaj do ryby, wymieszaj. Majonez połącz z jogurtem, dodaj do składników pasty, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Suszone pomidory przed dodaniem do pasty możesz też zmiksować z łyżką oliwy. Gdy zmiksujesz je z łyżką przecieru pomidorowego, pasta nabierze wyraźniejszego smaku i intensywniejszej barwy.

Na naszej stronie znajdziecie też inne pomysły na ciekawe pasty do pieczywa. Zobacz, jak pastę jajeczną robi Ania Starmach. Poznaj też przepis na wyborną pastę z cukinii.

suszone pomidory
suszone pomidory

Źródło zdjęcia: canva/Juan Moyano

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojkulinarnypamietnik

Zapraszamy na nasz Instagram