Najszybsza zapiekanka na obiad z ryżu, kiełbasy i sera
Nie masz wiele czasu na przygotowanie obiadu? Skorzystaj z naszego przepisu na najszybszą zapiekankę z ryżu, kiełbasy i sera. Będzie doskonałym daniem obiadowym, sprawdzi się też jako pożywna kolacja. Wystarczy, że wymieszasz przygotowane składniki, posypiesz startym serem i zapieczesz.
Zapiekanki są szybkim sposobem na pożywne danie. Ich podstawą są zwykle ziemniaki, makaron lub ryż. Dodatkami nadającymi smak i pożywność są wędliny, np. szynka, boczek, kiełbasa, a także warzywa świeże lub z puszki. Całość wystarczy posypać startym serem lub plasterkami sera pleśniowego albo mozzarelli i zapiec. Mało pracy, a efekt pyszny.
Najszybsza zapiekanka na obiad z ryżu, kiełbasy i sera
Składniki:
-
25 dag białego ryżu
-
1 cebula
-
2 łyżki masła
-
1 l bulionu warzywnego
-
3 marchewki
-
1 średniej wielkości por
-
20 dag cienkiej kiełbasy
-
1 łyżka oleju
-
25 dag mrożonej fasolki szparagowej
-
natka pietruszki
-
sól, pieprz
-
15 dag żółtego sera
Przygotowanie zapiekanki ryżowej
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj opłukany ryż, przesmaż, co jakiś czas mieszając. Smaż, aż odparuje płyn.
Ryż zalej gorącym bulionem. Całość gotuj ok. 10 minut. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną marchewkę oraz por. Gotuj jeszcze ok. 15 minut.
Kiełbasę pokrój w talarki lub na większe kawałki, zrumień na oleju. Fasolkę wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 5 minut, odcedź.
Do ryżu dodaj podsmażoną kiełbasę, obgotowaną fasolkę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Przełóż do niego ryż z dodatkami. Posyp startym serem. Piecz ok. 25 minut w 180 st. C.
Jeśli szukasz inspiracji na inne zapiekanki, zajrzyj do naszego serwisu. Zobacz, jak przygotować zapiekankę z ziemniaków, boczku i cebuli , a także, jak zrobić zapiekankę z makaronu i mielonego mięsa .
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Zachwycająco wilgotne ciasto czekoladowe z tajnym składnikiem
-
Karkówka pieczona w rękawie w niezwykle intensywnej marynacie
-
Niesamowity przepis Ewy Wachowicz na gołąbki zalewane żurkiem
Źródło: mojegotowanie