Smakosze.pl Przepisy Najszybsza zapiekanka na obiad z ryżu, kiełbasy i sera
canva/Elena_Danileiko

Najszybsza zapiekanka na obiad z ryżu, kiełbasy i sera

21 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Nie masz wiele czasu na przygotowanie obiadu? Skorzystaj z naszego przepisu na najszybszą zapiekankę z ryżu, kiełbasy i sera. Będzie doskonałym daniem obiadowym, sprawdzi się też jako pożywna kolacja. Wystarczy, że wymieszasz przygotowane składniki, posypiesz startym serem i zapieczesz.

Zapiekanki są szybkim sposobem na pożywne danie. Ich podstawą są zwykle ziemniaki, makaron lub ryż. Dodatkami nadającymi smak i pożywność są wędliny, np. szynka, boczek, kiełbasa, a także warzywa świeże lub z puszki. Całość wystarczy posypać startym serem lub plasterkami sera pleśniowego albo mozzarelli i zapiec. Mało pracy, a efekt pyszny.

Najszybsza zapiekanka na obiad z ryżu, kiełbasy i sera

Składniki:

  • 25 dag białego ryżu

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 3 marchewki

  • 1 średniej wielkości por

  • 20 dag cienkiej kiełbasy

  • 1 łyżka oleju

  • 25 dag mrożonej fasolki szparagowej

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • 15 dag żółtego sera

Przygotowanie zapiekanki ryżowej

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj opłukany ryż, przesmaż, co jakiś czas mieszając. Smaż, aż odparuje płyn.

Ryż zalej gorącym bulionem. Całość gotuj ok. 10 minut. Dodaj oczyszczoną i pokrojoną marchewkę oraz por. Gotuj jeszcze ok. 15 minut.

Kiełbasę pokrój w talarki lub na większe kawałki, zrumień na oleju. Fasolkę wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 5 minut, odcedź.

Do ryżu dodaj podsmażoną kiełbasę, obgotowaną fasolkę i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Żaroodporne naczynie wysmaruj olejem. Przełóż do niego ryż z dodatkami. Posyp startym serem. Piecz ok. 25 minut w 180 st. C.

Jeśli szukasz inspiracji na inne zapiekanki, zajrzyj do naszego serwisu. Zobacz, jak przygotować zapiekankę z ziemniaków, boczku i cebuli , a także, jak zrobić zapiekankę z makaronu i mielonego mięsa .

ryż
ryż

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy