Napakowana antyoksydantami i z małą liczbą kalorii. Ta ryba to doskonały wybór nad morzem
Ryby powinny często gościć na naszych stołach. Jemy ich stanowczo zbyt mało, a o tej smacznej rybie pamiętamy głównie na urlopie. Warto jednak po flądrę sięgać przez cały rok, bo jest pyszna i zdrowa.
Flądra, czyli wakacyjny obiad
Ryby morskie pełne są najlepszych tłuszczów i powinniśmy włączyć je do swojej diety. Warto jeść je nawet 2-3 razy w tygodniu . Jednak ryby jadamy częściej, gdy spędzamy urlop nad morzem. To właśnie w tym czasie kupujemy flądrę w nadmorskich smażalniach . Wyróżnia się spłaszczonym kształtem i czasem osiąga pokaźne rozmiary.
Bywa jednak niedoceniana i uważana za mniej wartościową. Flądra występuje w Morzu Bałtyckim i bez trudu można ją kupić w nadmorskich smażalniach. Ta smaczna ryba w naturalnych warunkach trzyma się przy dnie. Zakopuje się w piasku i żywi mięczakami, ikrą ryb i małymi skorupiakami.
Jedz flądrę na zdrowie
Wiele osób nie jada ryb , bo obawia się tego, że są one naszpikowane metalami ciężkimi. Jednak po flądrę możemy sięgać bez obaw . Jest ona wyjątkowo odporna na różne zanieczyszczenia, które można spotkać w Morzu Bałtyckim. Badanie Morskiego Instytutu Rybackiego dowodzą, że flądra nie kumuluje w sobie nadmiernie kadmu, rtęci czy ołowiu .
Dlatego flądry polecane są dzieciom i kobietom w ciąży. To chuda ryba, która ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. 100 g flądry zawiera tylko 2 g tłuszczu. Nie brakuje jej za to nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Mięso tej ryby bogate jest w białko i witaminy A, D, E i z grupy B. Oprócz tego jedzenie flądry dostarczy nam fosforu, potasu, wapnia, sodu i selenu.
Jedz flądrę jak najczęściej
Jedzenie flądry dobrze działa w profilaktyce chorób serca. Spożywanie tej ryby wykazuje też działanie przeciwzapalne i wspiera układ nerwowy . Dzięki temu mamy lepszą koncentrację i zmniejszamy ryzyko zachorowania na depresję. Mięso ryby naszpikowane jest też antyoksydantami.
Gdy kupujemy flądrę, to warto zwrócić uwagę na jej brzuch. Powinien być jasny i lekko błyszczący. Oczy powinny być błyszczące, a charakterystyczny zapach ryby nie może być zbyt intensywny . Flądrę możemy przyrządzić w piekarniku, na grillu lub usmażyć. Pisaliśmy o Katarzynie Bosackiej, która wzięła pod lupę polędwicę sopocką. Polecaliśmy też deser, który dobroczynnie działa na jelita.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl