Smakosze.pl Dieta Napakowana antyoksydantami i z małą liczbą kalorii. Ta ryba to doskonały wybór nad morzem
Fot. Anna Grigorieva, Getty Images

Napakowana antyoksydantami i z małą liczbą kalorii. Ta ryba to doskonały wybór nad morzem

10 lipca 2024

Ryby powinny często gościć na naszych stołach. Jemy ich stanowczo zbyt mało, a o tej smacznej rybie pamiętamy głównie na urlopie. Warto jednak po flądrę sięgać przez cały rok, bo jest pyszna i zdrowa.

Flądra, czyli wakacyjny obiad

Ryby morskie pełne są najlepszych tłuszczów i powinniśmy włączyć je do swojej diety. Warto jeść je nawet 2-3 razy w tygodniu . Jednak ryby jadamy częściej, gdy spędzamy urlop nad morzem. To właśnie w tym czasie kupujemy flądrę w nadmorskich smażalniach . Wyróżnia się spłaszczonym kształtem i czasem osiąga pokaźne rozmiary.

Bywa jednak niedoceniana i uważana za mniej wartościową. Flądra występuje w Morzu Bałtyckim i bez trudu można ją kupić w nadmorskich smażalniach. Ta smaczna ryba w naturalnych warunkach trzyma się przy dnie. Zakopuje się w piasku i żywi mięczakami, ikrą ryb i małymi skorupiakami.

flądra
Fot. Canva/Piter1977
Tę sałatkę robię dosłownie co kilka dni. Jest lepsza od jarzynowej i sprawdza się na każdą okazję

Jedz flądrę na zdrowie

Wiele osób nie jada ryb , bo obawia się tego, że są one naszpikowane metalami ciężkimi. Jednak po flądrę możemy sięgać bez obaw . Jest ona wyjątkowo odporna na różne zanieczyszczenia, które można spotkać w Morzu Bałtyckim. Badanie Morskiego Instytutu Rybackiego dowodzą, że flądra nie kumuluje w sobie nadmiernie kadmu, rtęci czy ołowiu .

Dlatego flądry polecane są dzieciom i kobietom w ciąży. To chuda ryba, która ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu. 100 g flądry zawiera tylko 2 g tłuszczu. Nie brakuje jej za to nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Mięso tej ryby bogate jest w białko i witaminy A, D, E i z grupy B. Oprócz tego jedzenie flądry dostarczy nam fosforu, potasu, wapnia, sodu i selenu.

Jedz flądrę jak najczęściej

Jedzenie flądry dobrze działa w profilaktyce chorób serca. Spożywanie tej ryby wykazuje też działanie przeciwzapalne i wspiera układ nerwowy . Dzięki temu mamy lepszą koncentrację i zmniejszamy ryzyko zachorowania na depresję. Mięso ryby naszpikowane jest też antyoksydantami.

Gdy kupujemy flądrę, to warto zwrócić uwagę na jej brzuch. Powinien być jasny i lekko błyszczący. Oczy powinny być błyszczące, a charakterystyczny zapach ryby nie może być zbyt intensywny . Flądrę możemy przyrządzić w piekarniku, na grillu lub usmażyć. Pisaliśmy o Katarzynie Bosackiej, która wzięła pod lupę polędwicę sopocką. Polecaliśmy też deser, który dobroczynnie działa na jelita.

flądra
Fot. Canva

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, terazgotuje.pl

Taką zapiekankę robię, gdy nie mam czasu na gotowanie. Starcza na kilka dni i smakuje każdemu
Wsyp 2 łyżki do wody i wrzuć kurki. Tej sztuczki nauczyła mnie babcia
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy