Napakowana tłuszczem po brzegi, a Polacy ją zajadają. Tej wędliny na święta unikaj jak ognia
Wędliny cieszą się w Polsce dużym powodzeniem. Niektóre z nich trafiają nawet na świąteczne stoły. Jednak pewna wędlina, którą lubi wielu smakoszy, została uznana za jedną z najgorszych wyrobów mięsnych na świecie. To bomba kaloryczna złożona głównie z tłuszczu, który podnosi poziom cholesterolu.
Salceson najgorszy na świecie?
W europejskim rankingu portalu Taste Atlas wybierano najgorszy produkt mięsny na świecie. Kierowano się ocenami wystawionymi przez użytkowników. Przyznawali oni gwiazdki w pięciostopniowej skali. Nasz polski salceson otrzymał 2,6 gwiazdki.
Tak lubiany wyrób mięsny w naszym kraju tym samym zajął 2 miejsce w rankingu. Zwycięzcą został słowacki produkt mięsny o nazwie liptovska salama . Trzecie miejsce przypadło niemieckiemu sulze, czyli mięsnej galaretce z wieprzowiny i węgierskiemu disznosajt. Jest to też rodzaj mięsa w galarecie.

Jeść czy nie jeść?
Salceson przygotowuje się z różnych części mięsa . Może być zrobiony z głowizny wieprzowej, serca, żołądków, nerek, a także z krwi i tłuszczu . Te składniki doprawia się czosnkiem, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Następnie masę wkłada się do naturalnych lub sztucznych osłonek.
Mięso gotuje się lub parzy. Salceson może być jasny lub ciemny, czyli z dodatkiem krwi. Użytkownicy portalu Taste Atlas nie docenili smaku, który tak ceni sobie wielu Polaków. Jednak trudno się dziwić. Salceson zrobiony z tłuszczu, podrobów i krwi jest wyrobem, który może zniechęcić do jedzenia.
Zdrowy salceson?
Uznanie salcesonu za jeden z najgorszych wyrobów mięsnych na świecie może sprawić, że wiele osób zrezygnuje z jego jedzenia. Jednak czy ten produkt może być zdrowy? Nie da się ukryć, że ta wędlina zawiera dużo kolagenu i białka . Jednak też jest pełen tłuszczu zwierzęcego, który podnosi poziom cholesterolu .
Przy zakupie salcesonu unikajmy wyrobów ze wzmacniaczami smaku, czy azotynem sodu (E250). Przyczynia się do rozwoju nowotworów. Lepiej wybierać salceson rzemieślniczy, który nie zawiera szkodliwych substancji. Jedzony z umiarem nie przyniesie nam szkody . Pisaliśmy o sposobach babci na gotowanie bigosu. Polecaliśmy przepis na efektowne różyczki na deser.

Źródło: fakt.pl