Smakosze.pl Produkty Napakowana tłuszczem po brzegi, a Polacy ją zajadają. Tej wędliny na święta unikaj jak ognia
Fot. Shutterstock

Napakowana tłuszczem po brzegi, a Polacy ją zajadają. Tej wędliny na święta unikaj jak ognia

15 grudnia 2024

Wędliny cieszą się w Polsce dużym powodzeniem. Niektóre z nich trafiają nawet na świąteczne stoły. Jednak pewna wędlina, którą lubi wielu smakoszy, została uznana za jedną z najgorszych wyrobów mięsnych na świecie. To bomba kaloryczna złożona głównie z tłuszczu, który podnosi poziom cholesterolu.

Salceson najgorszy na świecie?

W europejskim rankingu portalu Taste Atlas wybierano najgorszy produkt mięsny na świecie. Kierowano się ocenami wystawionymi przez użytkowników. Przyznawali oni gwiazdki w pięciostopniowej skali. Nasz polski salceson otrzymał 2,6 gwiazdki.

Tak lubiany wyrób mięsny w naszym kraju tym samym zajął 2 miejsce w rankingu. Zwycięzcą został słowacki produkt mięsny o nazwie liptovska salama . Trzecie miejsce przypadło niemieckiemu sulze, czyli mięsnej galaretce z wieprzowiny i węgierskiemu disznosajt. Jest to też rodzaj mięsa w galarecie.

salceson
Fot. Canva/vvoevale
Ten przepis na naleśniki znalazłam w starym zeszycie. Smakują wyjątkowo przez 1 tani dodatek

Jeść czy nie jeść?

Salceson przygotowuje się z różnych części mięsa . Może być zrobiony z głowizny wieprzowej, serca, żołądków, nerek, a także z krwi i tłuszczu . Te składniki doprawia się czosnkiem, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Następnie masę wkłada się do naturalnych lub sztucznych osłonek.

Mięso gotuje się lub parzy. Salceson może być jasny lub ciemny, czyli z dodatkiem krwi. Użytkownicy portalu Taste Atlas nie docenili smaku, który tak ceni sobie wielu Polaków. Jednak trudno się dziwić. Salceson zrobiony z tłuszczu, podrobów i krwi jest wyrobem, który może zniechęcić do jedzenia.

Zdrowy salceson?

Uznanie salcesonu za jeden z najgorszych wyrobów mięsnych na świecie może sprawić, że wiele osób zrezygnuje z jego jedzenia. Jednak czy ten produkt może być zdrowy? Nie da się ukryć, że ta wędlina zawiera dużo kolagenu i białka . Jednak też jest pełen tłuszczu zwierzęcego, który podnosi poziom cholesterolu .

Przy zakupie salcesonu unikajmy wyrobów ze wzmacniaczami smaku, czy azotynem sodu (E250). Przyczynia się do rozwoju nowotworów. Lepiej wybierać salceson rzemieślniczy, który nie zawiera szkodliwych substancji. Jedzony z umiarem nie przyniesie nam szkody . Pisaliśmy o sposobach babci na gotowanie bigosu. Polecaliśmy przepis na efektowne różyczki na deser.

salceson
Fot. Canva/Manuo

Źródło: fakt.pl

Mówią o niej "królowa herbat", wzmacnia odporność i serce. Pij nawet 3 razy dziennie
W Biedronce do reszty zwariowali. Jeszcze tylko dziś uwielbiane świąteczne ryby półdarmo
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy