Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie różyczki z ciasta francuskiego podam na święta. Nawet teściowa będzie zachwycona
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.12.2024 16:31

Takie różyczki z ciasta francuskiego podam na święta. Nawet teściowa będzie zachwycona

ciasto francuskie różyczki
fot. youtube.com/cirqnamicsofficial

Taka przekąska z ciasta francuskiego i jabłek zachwyci z pewnością wszystkich domowników i gości. Będą się gubić w domysłach, ile maestrii i czasu było potrzebne na przygotowanie jej. Tymczasem odpowiedź brzmi: niemal zero.

Deser z jabłek i ciasta francuskiego

Czym bylibyśmy bez gotowego ciasta francuskiego? Na pewno nieco bardziej zagubionymi w kuchni gospodarzami i gospodyniami. Ciasto takie ratuje nas z opresji za każdym razem, kiedy w kuchni nie starcza rąk, by przygotować odpowiednio spektakularny posiłek.

W naszym dzisiejszym wypadku gotowe ciasto francuskie łączy się raptem z kilkoma najprostszymi składnikami, z których najważniejsze jest jabłko. Jak przystało na deser tego typu, przygotowuje się go dosłownie chwilę. Jedyne umiejętności, jakie są tu potrzebne, to cienkie pokrojenie jabłka w plasterki.

zawijanie jabłek w ciasto
fot. youtube.com/cirqnamicsofficial
Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołu

Różyczki jabłkowe

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cirqnamics official. Autorka używa tam tzw. masła jabłkowego. Ten produkt, będący po prostu mocno zredukowanym i gęstym musem jabłkowym, jest u nas praktycznie niedostępny. Dlatego można ugotować go samemu albo użyć dowolnego dżemu, musu owocowego lub konfitury.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1-2 jabłka
  •  4-5 łyżek konfitur lub musu owocowego
  • Sok z 1 cytryny (ok. 60 ml)
  • Cynamon
  • 100 g cukru
  • Cukier puder do posypania
  • Tłuszcz do pieczenia

Ciasto francuskie z jabłkami

Jabłka przekrawamy na połówki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cieniuteńkie plasterki – nie grubsze niż milimetr. Zanurzamy je w misce zimnej wody. Dodajemy sok z cytryny i 80 g cukru. Wstawiamy do mikrofalówki lub podgrzewamy w garnku przez ok. 3 minuty.

Ciasto francuskie rozwijamy i lekko rozwałkowujemy dla wyrównania. Kroimy je na pasy o szerokości ok. 4 cm. Każdy z pasów smarujemy konfiturą lub musem.

Wzdłuż jednego brzegu układamy jabłka tak, by zajęły połowę paska i wystawały poza jego obrys. Pasek składamy wzdłuż osi, by plasterki znalazły się w środku. Pasek zawijamy wzdłuż, by uformować kwiatki.

Zagłębienia w formie do babeczek wysmarowujemy tłuszczem. Układamy różyczki w formie i posypujemy cukrem i cynamonem. Wypiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też sposoby na namaczanie śledzi i doskonały świąteczny pasztet.

różyczki z ciasta
fot. youtube.com/cirqnamicsofficial