Takie różyczki z ciasta francuskiego podam na święta. Nawet teściowa będzie zachwycona
Taka przekąska z ciasta francuskiego i jabłek zachwyci z pewnością wszystkich domowników i gości. Będą się gubić w domysłach, ile maestrii i czasu było potrzebne na przygotowanie jej. Tymczasem odpowiedź brzmi: niemal zero.
Deser z jabłek i ciasta francuskiego
Czym bylibyśmy bez gotowego ciasta francuskiego? Na pewno nieco bardziej zagubionymi w kuchni gospodarzami i gospodyniami. Ciasto takie ratuje nas z opresji za każdym razem, kiedy w kuchni nie starcza rąk, by przygotować odpowiednio spektakularny posiłek.
W naszym dzisiejszym wypadku gotowe ciasto francuskie łączy się raptem z kilkoma najprostszymi składnikami, z których najważniejsze jest jabłko. Jak przystało na deser tego typu, przygotowuje się go dosłownie chwilę. Jedyne umiejętności, jakie są tu potrzebne, to cienkie pokrojenie jabłka w plasterki.
Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołuRóżyczki jabłkowe
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cirqnamics official. Autorka używa tam tzw. masła jabłkowego. Ten produkt, będący po prostu mocno zredukowanym i gęstym musem jabłkowym, jest u nas praktycznie niedostępny. Dlatego można ugotować go samemu albo użyć dowolnego dżemu, musu owocowego lub konfitury.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1-2 jabłka
- 4-5 łyżek konfitur lub musu owocowego
- Sok z 1 cytryny (ok. 60 ml)
- Cynamon
- 100 g cukru
- Cukier puder do posypania
- Tłuszcz do pieczenia
Ciasto francuskie z jabłkami
Jabłka przekrawamy na połówki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w cieniuteńkie plasterki – nie grubsze niż milimetr. Zanurzamy je w misce zimnej wody. Dodajemy sok z cytryny i 80 g cukru. Wstawiamy do mikrofalówki lub podgrzewamy w garnku przez ok. 3 minuty.
Ciasto francuskie rozwijamy i lekko rozwałkowujemy dla wyrównania. Kroimy je na pasy o szerokości ok. 4 cm. Każdy z pasów smarujemy konfiturą lub musem.
Wzdłuż jednego brzegu układamy jabłka tak, by zajęły połowę paska i wystawały poza jego obrys. Pasek składamy wzdłuż osi, by plasterki znalazły się w środku. Pasek zawijamy wzdłuż, by uformować kwiatki.
Zagłębienia w formie do babeczek wysmarowujemy tłuszczem. Układamy różyczki w formie i posypujemy cukrem i cynamonem. Wypiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj też sposoby na namaczanie śledzi i doskonały świąteczny pasztet.