Ten przepis na naleśniki znalazłam w starym zeszycie. Smakują wyjątkowo przez 1 tani dodatek
Każdy z nas ma zwykle swój sposób na przygotowanie naleśników. Jednak jak zrobić dobre naleśniki? Kluczowa jest jedna czynność i produkt, który sprawia, że naleśniki wychodzą pyszne jak nigdy dotąd.
Naleśniki najlepsze pod słońcem
Naleśniki są lubianym i szybkim daniem, które uwielbiają całe pokolenia Polaków. Danie można jadać na słodko i w sposób wytrawny. Przeważnie każdy ma swój sposób na smażenie naleśników. Lubimy te cienkie i delikatnie tłustawe. Nie odmówimy sobie też tych bardziej pulchnych.
Jak zrobić dobre naleśniki? Tu kluczowe jest nie tylko ciasto, do którego można dodać mleko lub wodę. Nie zawsze trzeba użyć jajek, jednak mąką jest tu kluczowa. W przypadku dobrych naleśników należy wybrać odpowiedni tłuszcz do smażenia. Nie może być go zbyt dużo, ale też patelnia nie może być sucha.
Mówią o niej "królowa herbat", wzmacnia odporność i serce. Pij nawet 3 razy dziennieTłuszcz do smażenia naleśników
Naleśniki warto smażyć na smalcu, bo to produkt wydajny, ale należy stosować z umiarem. Smalec nierafinowany ma temperaturę dymienia 190 stopni Celsjusza. Jednak jego zapach może być nieakceptowany przez wiele osób. Z kolei smalec rafinowany, czyli oczyszczony i pozbawiony charakterystycznego zapachu ma temperaturę dymienia 218 stopni Celsjusza.
Naleśniki smażone na smalcu wydą bardziej tłuste i treściwe. Na tym produkcie warto szczególnie smażyć naleśniki, jeśli chcemy podać je z nadzieniem mięsnym lub warzywnym. Do słodkich naleśników lepiej użyć oleju rzepakowego do smażenia. Poniżej prezentujemy przepis na naleśniki smażone na smalcu.
Jak usmażyć naleśniki na smalcu?
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 szklanki mleka 3,2%
- szczypta soli
- smalec do smażenia
Przygotowanie dania zaczniemy od wsypania soli do mleka. Powoli przesiewamy do niego mąkę i miksujemy na wolnych obrotach. Ciasto powinno być dość płynne. Odstawiamy je na 40 minut, by gluten lepiej się związał.
Następnie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość smalcu. Ciasto przed wlaniem mieszamy. Potem rozprowadzamy porcję ciasta na patelni. Naleśniki smażymy po 1 minucie z każdej strony. Gdy brzegi ciasta będą odchodzić od patelni, naleśniki zdejmujemy i podajemy. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić surówkę z kapusty pekińskiej. Polecaliśmy przepis na syrop z cebuli.
Źródło: przyslijprzepis.pl