Tak zrobisz najlepszy bigos na Święta. Te 3 zasady to podstawa, znam je od babci
Bigos można przyrządzić na wiele sposobów i wciąż odkrywać go na nowo. Jak zrobić dobry bigos? Sposoby od babci są niezastąpione i gwarantują doskonały smak na talerzu.
Bigos, za którym przepadamy
Jak zrobić dobry bigos? Każdy, kto zajmuje się kuchnią, ma swój sposób na gotowanie bigosu. Czasem składniki są przypadkowe, ale zwykle danie gotujemy według sprawdzonego przepisu. Możemy dodać do niego suszone śliwki, dziczyznę i oczywiście suszone grzyby. To kultowe danie niektórzy robią bez mięsa i też wychodzi pyszne.
Jednak warto posłużyć się przepisami od babci, które sprawią, że bigos wyjdzie najlepszy. Można go podać na święta, a rodzina i goście docenią jego wyborny smak. Babcie pamiętały, by suszone grzyby moczyć co najmniej 12 godzin. Gdy woda po moczeniu nie będzie zbyt gorzka to można użyć jej do gotowania bigosu.
Takie różyczki z ciasta francuskiego podam na święta. Nawet teściowa będzie zachwyconaSposoby babci na bigos
Bigos głównie gotujemy z kapusty kiszonej i słodkiej, mięsa i grzybów. Pamiętajmy, by kiszoną kapustę namoczyć. Jeśli nadal będzie kwaśna, to można temu zaradzić. Musimy wlać wodę i lekko rozcieńczyć całość. Nie przejmujmy się, gdy kapusta będzie zbyt płynna. Teraz należy dodać więcej świeżej i słodkiej kapusty.
Smak bigosu powinien złagodnieć. Babcie stosowały też inny sposób, gdy kapusta była zbyt kwaśna. Dodawały rodzynki, morele i suszone śliwki. Słodycz, która pochodziła z owoców, eliminowała zbyt kwaśny smak. Czasem sięgano nawet po odrobinę miodu i bigos wychodził, że palce lizać.
Nie skracaj czasu gotowania bigosu
Gotowanie bigosu musi trwać i nie ma tu drogi na skróty. Warto wiedzieć, że czas dobrze wpływa na znakomity smak tego lubianego dania. Babcie gotowały bigos zwykle ok. 3 godzin. Tyle trwa gotowanie kapusty, mięsa i innych dodatków. Danie potrzebuje czasu, by przeszło smakiem.
Powinniśmy też uważać na sól i unikać jej lub solić bigos pod koniec gotowania. Mięso, kiełbasa i wędliny, które dodajemy podczas gotowania, są słone. Solenie dania może sprawić, że bigos nie będzie nadawał się do jedzenia. Użycie powideł śliwkowych doda też doskonałego, lekko słodkiego i przydymionego aromatu naszemu daniu. Pisaliśmy, jak zrobić sałatkę z szynki, pora i papryki. Podpowiadaliśmy, jakie mięso wybrać na świąteczny pasztet.
Źródło: akademiasmaku.pl, beszamel.se.pl