Napój z pietruszki oczyszczający jelita ze złogów
Pietruszka bardzo często jest pomijana i lekceważona w naszej diecie. Tymczasem ma ona niesamowite właściwości. Dzięki niej nie tylko oczyścisz organizm z toksyn, ale przede wszystkim pozbędziesz się złogów zalegających w jelitach. Napój, który z niej przyrządzisz, jest tani, pyszny i zdrowy.
Choć pietruszkę traktujemy w kuchni przede wszystkim jako smaczną dekorację, nie zdajemy sobie sprawy z wpływu na nasz organizm. Pisaliśmy już o zaletach herbaty z korzenia pietruszki , tym razem skupimy się na napoju z lici, który pomoże oczyścić nasz organizm.
O tym, że od czasu do czasu warto oczyścić organizm, lekarze przypominają nam cały czas. By czuć się zdrowo, powinniśmy dobrze się odżywiać i dbać o dietę. Pomocne okazać się mogą koktajle warzywne i owocowe.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Na co wpływa napój z pietruszki?
Złogi w jelitach, czyli po prostu resztki strawionego pokarmu pojawiają się, gdy źle się odżywiamy, nie dbamy o dietę, czy też nie uprawiamy żadnego sportu. Ich objawami są przede wszystkim bóle brzucha i zaparcia.
Aby pozbyć się ich z organizmu, warto wykonać kurację oczyszczającą . Polega ona na wprowadzeniu do swojego jadłospisu napoju z pietruszki , który bez problemu poradzi sobie ze złogami.
Jak działa napój z pietruszki?
Natka pietruszki zawiera chlorofil najlepiej wspomagający detoksykację organizmu. Pomaga też usuwać z metabolity leków i neutralizować rakotwórcze substancje, obecne, np. w dymie papierosowym.
Pietruszka usuwa też toksyny, pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu , jednocześnie dostarczając mu wielu cennych witamin i minerałów.
Źródło: Canva (Mizina, Getty Images)
Jak przygotować napój z pietruszki?
Składniki:
-
Pęczek pietruszki
-
0,5 litra wody
-
Cytryna
-
Łyżeczka imbiru
-
Łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Napój działa moczopędnie , dlatego też powinno się pamiętać o uzupełnianiu płynów w trakcie jego przyjmowania.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Kobiece Inspiracje