Smakosze.pl Porady Natnij cebulę w ten sposób i wrzuć do wrzątku. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia
YouTube/@Zdrowy jadłospis

Natnij cebulę w ten sposób i wrzuć do wrzątku. Gdy zobaczysz efekt, przetrzesz oczy ze zdumienia

10 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Cebula jest jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie. Dodajemy ją zarówno do sosów, zup jak i sałatek. Są też tacy, którzy jedzą ją na surowo. Ten przepis pokazuje zupełnie inny sposób na cebulę. Będziesz w szoku.

Cebula stara jak świat

Oprócz tego, że najpopularniejsza to jeszcze jedna z najstarszych. Ma ponad 4000 lat. Starożytni Grecy i Egipcjanie doceniali cebulę za jej niepowtarzalny smak. W XIX wieku Rosjanie uznali, że cebula ma właściwości lecznicze i używali jej do zapobiegania chorobom zakaźnym.

Dzisiaj cebulę wykorzystujemy już raczej w kuchni, aby wzbogacić nasze dania w aromat i smak. Tym razem mamy przepis, który zaskoczy niejednego smakosza. Musisz tego spróbować .

cebula na desce.jpg
Canva/@Yelena Yemchuk
Nigdy nie pij kawy w ten sposób. Dietetyk ostrzega, masa Polaków nie ma o tym pojęcia

Cebula w gorącej wodzie kąpana

Wykorzystując ten sposób na cebulę, stworzysz zupełnie nowe danie. Przestanie być ona podrzędnym dodatkiem, a stanie się podstawą tego przepisu.

Składniki:

  • 7 dużych cebul
  • 1 l wody
  • 230 g ryżu
  • 400 g mięsa mielonego
  • 80 ml oliwy
  • natka pietruszki
  • 10 g słodkiej papryki
  • 10 g kminku
  • sól
  • pieprz

Cebula w nowej odsłonie

Obierz 6 cebul. Następnie każdą z nich od góry do dołu natnij głęboko . Zrób to tak jak na pierwszym zdjęciu, które pochodzi z podobnego przepisu na kanale Zdrowy jadłospis. Po nacięciu cebuli wlej do patelni wodę i zagotuj.

Następnie posól i poukładaj cebule tak, aby rozcięcie znajdowało się z boku. Przykryj i gotuj przez około 15 minut, aż gotowana woda stanie się żółta . Po ugotowaniu wyciągnij z patelni i pozostaw do wystygnięcia.

W czasie kiedy cebula będzie się gotować, przygotuj nadzienie. Na początek posiekaj drobno natkę pietruszki oraz cebulę. Wypłucz ryż. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Na koniec dodaj przecier pomidorowy i wymieszaj.

Weź ostudzoną cebulę i zacznij obierać ją warstwami. W taki sposób, aby każda warstwa była niczym duży liść. To w nie zawiniesz mięsny farsz. Zatem w cebulę nałóż odrobinę nadzienia i zawiń jak gołąbki.

Cebulowe gołąbki ułóż na głębokiej patelni. Następnie zalej mieszaniną: wody, oliwy oraz soli . Gotuj pod przykryciem i na małym ogniu przez 50 minut.

Wydawałoby się, że o cebuli wiesz już wszystko. A mimo to ten przepis jest zupełnie inny. Dostarczy frajdy nie tylko tobie podczas przygotowania tych cebulowych gołąbków, ale także przyjemność twoim bliskim podczas jedzenia. Smak jest rewelacyjny, a cebula jest odkryta na nowo. Przeczytaj, także o rozgrzewającej zupie, która nie jest grochówką oraz o szybkim przepisie Strzelczyka .

ryż.jpg
Canva/@Chaded2557
W tym roku na Tłusty Czwartek zrobię pączki z tego przepisu. Są mięciutkie nawet następnego dnia
Zapomnij o zwykłej grochówce, ta zupa bije ją na głowę. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy