Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W tym roku na Tłusty Czwartek zrobię pączki z tego przepisu. Są mięciutkie nawet następnego dnia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.01.2024 16:23

W tym roku na Tłusty Czwartek zrobię pączki z tego przepisu. Są mięciutkie nawet następnego dnia

pączki
Canva/Milosz Guzowski

Tłusty Czwartek już niedługo, a wraz z nim jedzenie pysznych pączków. W tym roku zrobię te smakołyki z wyjątkowego przepisu. Dzięki niemu pączki będą mięciutkie i niezwykle puszyste. Następnego dnia też nie będzie można się im oprzeć.

Jedz pączki w Tłusty Czwartek na zdrowie

W Tłusty Czwartek jedzenie pączków to po prostu konieczność. Jeden z przesądów głosi, że jeśli tego dnia nie zjemy tego słodkiego przysmaku, to szczęście nie będzie nam sprzyjać w danym roku. Tego przecież nie chcemy, dlatego śmiało sięgajmy po pączki. W Tłusty Czwartek przecież nie tuczą, prawda?

Tego się trzymam i już teraz myślę o nadchodzącym słodkim święcie. Pączki zrobię z przepisu, który zapewni im doskonałą miękkość i wspaniały smak. Następnego dnia chętnie po nie sięgniemy. Nie będą suche, ale wyjątkowo miękkie i bardzo puszyste. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kobieta z zachodu. Stamtąd pochodzą też zdjęcia w artykule. 

pączki
YouTube/@kobietazzachodu8037
Zapomnij o zwykłej grochówce, ta zupa bije ją na głowę. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny

Jak zrobić mięciutkie pączki?

Składniki na ciasto:

  • 8 żółtek
  • 600 g mąki tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki alkoholu
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na rozczyn:

Ze składników odbierz:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml mleka

Robienie pączków zacznij od rozczynu. Drożdże, które mają temperaturę pokojową, pokrusz do miski. Dodaj cukier i razem rozpuść. Następnie dodaj przesianą mąkę, co sprawi, że rozczyn będzie lepiej rósł. Delikatnie wymieszaj składniki i dolewaj powoli podgrzane mleko. Mieszamy, miskę przykrywamy i odstawiamy do nagrzanego piekarnika 30 stopni.

Teraz przesiej mąkę i wstaw do piekarnika, by się nagrzała. To spowoduje, że ciasto będzie lepiej rosło. Ubijamy żółtka z cukrem i miksujemy przez około 8 minut. Powinna powstać puszysta masa. Sól rozpuszczamy w ciepłym mleku. Do ogrzanej mąki dodajemy rozczyn. Składniki mieszamy, dodajemy alkohol. Wlej mleko i wyrabiaj. 

Mięciutkie i puszyste pączki na Tłusty Czwartek

Teraz wlej ubite żółtka i wyrabiaj na gładką masę. Potem dodaj roztopione masło i dalej wszystko wyrabiaj. Ciasto przełóż na stolnicę i porządnie wyrabiaj przez 30 minut, aż będzie odchodziło od rąk i od stolnicy. Konsystencja ciasta musi być gładka. Nie podsypujemy mąki w trakcie wyrabiania. Ciasto pod koniec wyrabiania przestaje się kleić. Ciasto podziel na kawałki, formuj kulki, a nadziewaj po smażeniu.

 Rozgrzej olej w garnku. Powinien mieć on około 180 stopni. Wkładamy pączki do garnka. Gdy będą rumiane, przełóż na drugą stronę.  Obwódka świadczy o solidnym wyrobieniu ciasta. Po usmażeniu pączki nadziewamy i oprószam cukrem pudrem. Wychodzą pyszne, niezwykle puszyste i cudownie mięciutkie. Pisaliśmy o najlepszym sposobie na odgrzewanie kotletów.  Radziliśmy jak zrobić naleśniki z obłędnie pysznym nadzieniem. 

pączki
YouTube/@kobietazzachodu8037

Źródło: YouTube/@kobietazzachodu8037

Zdjęcia: screen YouTube/@kobietazzachodu8037