Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o zwykłej grochówce, ta zupa bije ją na głowę. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 10.01.2024 14:21

Zapomnij o zwykłej grochówce, ta zupa bije ją na głowę. Cudownie rozgrzewa i syci na długie godziny

Zupa jak grochówka
YouTube / @Kuchenne smaki Joli

W ostatnim czasie temperatury za naszymi oknami spadły sporo poniżej zera. Dobrym wyjściem w takiej sytuacji będzie nie tylko ukrycie się pod kocem. Ale i spożywanie rozgrzewających i smacznych zup. Z tym przepisem będzie to niezwykle proste.

Grochówka bez grochu

Najlepszą zupą na naprawdę chłodne dni byłaby grochówka. Nie każdy jednak lub tę zupę. Jedni przez to, że kojarzy im się z wojskiem, a drudzy przez groch. Ten składnik sprawia, że zupa nabiera charakterystycznego smaku, który nie każdemu podpasuje.

A gdyby tak zrobić grochówkę bez grochu? Z całą pewnością będzie to zupełnie inne danie, które zaskoczy wszystkich. Ciężko o lepszą zupę na chłody.

zupa z soczewicy.jpg
YouTube / @Kuchenne smaki Joli
Uważaj podczas najbliższych zakupów w Biedronce, klienci mają kłopoty. „Zróbcie coś z tym"

Jak zrobić tę zupę?

Przygotowanie tej zupy jest niezwykle proste i nie wymaga wiele wysiłku. Dodatkowo zaskoczy cię nie tylko smak, ale i to jak bardzo ta zupa cię rozgrzeje.

Składniki:

  • 400 g kiełbasy śląskiej
  • 3 marchwie
  • 3 l wody
  • 300 g czerwonej soczewicy
  • 200 g zielonego mrożonego groszku
  • 500 g ziemniaków
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 50 g mąki pszennej
  • 30 ml oleju

Zacznij od obrania i umycia marchwi. Zatrzyj ją na grubych oczkach tarki. Kiełbasę pokrój w kostkę o grubości około 1 cm. Następnie obierz, umyj ziemniaki i pokrój je w małą kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do dużego garnka. 

Dodaj soczewicę i groszek. Nie szkodzi jeżeli będzie zmrożony. Całość zalej wodą, w taki sposób, aby każdy ze składników był w niej zanurzony. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Zupę gotuj na średnim ogniu. W czasie kiedy będzie się gotowała, możesz przygotować zasmażkę. 

Na rozgrzaną patelnię wlej olej, a następnie dosyp mąką. Cały czas mieszaj, aby się nie przypaliła. Smaż do momentu zbrązowienia zasmażki i odstaw ją do wystygnięcia. 

Jeżeli warzywa i soczewica zmiękły to dodaj przecier pomidorowy. Do zasmażki wlej chochelkę gorącej zupy i wymieszaj. Całość dolej do zupy, a następnie wsyp majeranek. Jeżeli lubisz smak majeranku, to dodaj go więcej. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Gotuj do momentu zgęstnienia zupy.

Co wyróżnia tę zupę?

Ta zupa swoim wyglądem bardzo przypomina grochówkę. Jednak przez to, że groch został zamieniony na soczewicę, jest ona zupełnie inna w smaku. Trafia w gusta tych, którzy za klasyczną grochówką nie przepadają.

Jednocześnie zachowuje walory zupy z grochem. Rozgrzewa w te zimne dni, ale też co ważne syci na bardzo długo. Z soczewicą smakuje jeszcze lepiej. Podobny przepis znajdziesz na YouTube na kanale Kuchenne smaki Joli. Właśnie stamtąd pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. Sprawdź, także na co uważać podczas zakupów w Biedronce oraz jak zrobić najlepszy syrop na przeziębienie

soczewica.jpg
Canva/@1001slide