Smakosze.pl Przepisy Natrzyj tym schab, obtocz w panierce i wrzuć na patelnię. To kotlety na medal
kotlety schabowe
fot. Canva

Natrzyj tym schab, obtocz w panierce i wrzuć na patelnię. To kotlety na medal

23 marca 2025
Autor tekstu: Monika Dec

Jak niedziela, to rosół i kotlety schabowe. W tym wydaniu wychodzą idealnie miękkie i soczyste. Wszystko za sprawą  sekretnego składnika. Z pewnością masz go w swojej lodówce. Wypróbuj nasz patent i ciesz się smakiem wybornych schabowych.

Kotlety schabowe na niedzielny obiad

Kotlety schabowe są niedzielną tradycją w wielu domach. To jedno z najpopularniejszych klasycznych dań, którym zajada się już kolejne pokolenie. Mimo ciągle zmieniających się kulinarnych trendów, wciąż są niezastąpionym pomysłem na niedzielny obiad.

Wiele gospodyń twierdzi, że najlepszy sposób na te popularne kotlety, to moczenie ich w mleku oraz cebuli. Ten patent poleca sama Magda Gessler, która jest niekwestionowanym autorytetem w temacie kuchni polskiej. Nie jest to jednak jedyny sposób na soczyste i smaczne schabowe . Równie dobre kotlety wychodzą, gdy natrzemy je musztardą. Jeden składnik, a wielka różnica. Poniżej zdradzamy dokładny przepis na kotlety w takiej wersji!

Przepyszne kotlety schabowe z ziemniaczkami i plasterkiem cytryny
fot. Canva

Sanepid bije na alarm, nie jedz i nie kupuj. Można się poważnie zatruć

Kotlety schabowe z musztardą

Suche i twarde kotlety schabowe są zmorą każdego smakosza. Sprytny sposób sprawi, że wyjdą idealnie miękkie i soczyste. Wszystko za sprawą dodatku musztardy . Przetestowaliśmy ten patent i test wypadł bardzo korzystnie, dlatego dzielimy się nim i polecamy go naszym czytelnikom.

Dalsza część tekstu pod filmem:

Składniki:

  • 1kg schabu
  • 7 łyżeczek musztardy
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz
kokilka z musztardą
fot. Canva

Kotlety schabowe soczyste jak nigdy

Umyj, osusz, pokrój na plastry i rozbij za pomocą tłuczka schab. Dopraw go do smaku solą oraz pieprzem. Każdy plaster mięsa posmaruj musztardą . Obtocz go w roztrzepanym jajku i opanieruj w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej tłuszcz (np. smalec lub olej) i smaż kotlety z obu stron. Danie podawaj z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego!

Sprawdź też przepis na zupę koperkową i turecką sałatkę .

Przepyszne kotlety schabowe
fot. Shutterstock
Taki dżem robię co roku o tej porze. Pasuje do ciast i naleśników
Wrzuć do blendera i zmiksuj. Ten napój to złoto, pij go codziennie
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl