Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć do pomidorowej, pełnia smaku cię zaskoczy. A do tego będzie zdrowsza
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 28.03.2025 17:52

Wrzuć do pomidorowej, pełnia smaku cię zaskoczy. A do tego będzie zdrowsza

Pyszna zupa pomidorowa z makaronem
Fot. Shutterstock/VG Foto

Zupa pomidorowa to przysmak Polaków. Jest to bardzo powszechna zupa w naszym kraju, uwielbiana przez miliony osób. Można ją jeść np. z ryżem lub z makaronem. Na pewno znajdą się sympatycy jednego i drugiego dodatku. Co gdyby połączyć ją z czymś zupełnie innym? Koniecznie sprawdźcie, czy taka zupa Wam zasmakuje. 

Z czym jeść zupę pomidorową?

Zupa pomidorowa od lat jest jedną z najbardziej uwielbianych potraw w naszym kraju. Ludzie gotują ją bardzo często. Wyróżnia się ona niesamowitym smakiem, a w dodatku aromatem. Jest prosta w przygotowaniu. Ciekawe jest to, że można zrobić jednego dnia rosół, a następnego z tego samego wywaru przygotować właśnie pomidorówkę. 

Pyszna zupka pomidorowa
Fot. Canva/Foodie Factor

Makaron i ryż to podstawowe dodatki do pomidorówki. Okazuje się jednak, że można ją wzbogacić również czymś innym. Jeśli chcecie się dowiedzieć, czy taka wersja tej potrawy Wam zasmakuje, to musicie jej spróbować, a do tego przyda Wam się przepis, który mamy Wam do zaproponowania

Tort wielkanocny to majstersztyk, przepis zrobił jakiś geniusz. Zakochasz się w jego smaku

Zupa pomidorowa z ciecierzycą

Zupa pomidorowa z ciecierzycą to nowatorska wersja tradycyjnego polskiego dania, ale jakże smaczna i o wiele zdrowsza. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 g passaty pomidorowej
  • 400 g ciecierzycy z zalewy 
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól 
  • pieprz
  • garść posiekanej natki pietruszki
Ciecierzyca podana w małej misce
Fot. Canva/4kodiak

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować zupę pomidorową z ciecierzycą?

Przygotowanie zupy pomidorowej z ciecierzycą nie jest skomplikowane. Jest to na pewno ciekawa odskocznia od tradycyjnej zupy z makaronem lub ryżem, a do tego o wiele zdrowsza

W pierwszej kolejności odsączamy ciecierzycę z zalewy i przepłukujemy pod bieżącą wodą. 

W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Robimy to do momentu, aż ładnie się zeszklą i zarumienią. Dodajemy passatę pomidorową, po czym zalewamy bulionem warzywnym. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką. Możemy też dodać troszkę ostrej. Gotujemy zupę przez 20 minut na średnim ogniu

Po tym czasie dodajemy ciecierzycę i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Jeśli jest taka konieczność, to doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Jeżeli jest zbyt kwaśna, to możemy dodać troszkę cukru. 

Tak przygotowaną zupę pomidorową z ciecierzycą podajemy z posiekaną natką pietruszki. 

Sprawdź przepis na pyszną babkę ziemniaczaną z cebulą. Zobacz, jaka ryba obniża cholesterol i pomaga walczyć z nadwagą.

Smakowita zupa pomidorowa
Fot. Canva/martinturzak