Wrzuć do pomidorowej, pełnia smaku cię zaskoczy. A do tego będzie zdrowsza

Zupa pomidorowa to przysmak Polaków. Jest to bardzo powszechna zupa w naszym kraju, uwielbiana przez miliony osób. Można ją jeść np. z ryżem lub z makaronem. Na pewno znajdą się sympatycy jednego i drugiego dodatku. Co gdyby połączyć ją z czymś zupełnie innym? Koniecznie sprawdźcie, czy taka zupa Wam zasmakuje.
Z czym jeść zupę pomidorową?
Zupa pomidorowa od lat jest jedną z najbardziej uwielbianych potraw w naszym kraju. Ludzie gotują ją bardzo często. Wyróżnia się ona niesamowitym smakiem, a w dodatku aromatem. Jest prosta w przygotowaniu. Ciekawe jest to, że można zrobić jednego dnia rosół, a następnego z tego samego wywaru przygotować właśnie pomidorówkę.

Makaron i ryż to podstawowe dodatki do pomidorówki. Okazuje się jednak, że można ją wzbogacić również czymś innym. Jeśli chcecie się dowiedzieć, czy taka wersja tej potrawy Wam zasmakuje, to musicie jej spróbować, a do tego przyda Wam się przepis, który mamy Wam do zaproponowania.
Tort wielkanocny to majstersztyk, przepis zrobił jakiś geniusz. Zakochasz się w jego smakuZupa pomidorowa z ciecierzycą
Zupa pomidorowa z ciecierzycą to nowatorska wersja tradycyjnego polskiego dania, ale jakże smaczna i o wiele zdrowsza. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 400 g passaty pomidorowej
- 400 g ciecierzycy z zalewy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki

Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować zupę pomidorową z ciecierzycą?
Przygotowanie zupy pomidorowej z ciecierzycą nie jest skomplikowane. Jest to na pewno ciekawa odskocznia od tradycyjnej zupy z makaronem lub ryżem, a do tego o wiele zdrowsza.
W pierwszej kolejności odsączamy ciecierzycę z zalewy i przepłukujemy pod bieżącą wodą.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Robimy to do momentu, aż ładnie się zeszklą i zarumienią. Dodajemy passatę pomidorową, po czym zalewamy bulionem warzywnym. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką. Możemy też dodać troszkę ostrej. Gotujemy zupę przez 20 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie dodajemy ciecierzycę i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Jeśli jest taka konieczność, to doprawiamy zupę solą i pieprzem do smaku. Jeżeli jest zbyt kwaśna, to możemy dodać troszkę cukru.
Tak przygotowaną zupę pomidorową z ciecierzycą podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Sprawdź przepis na pyszną babkę ziemniaczaną z cebulą. Zobacz, jaka ryba obniża cholesterol i pomaga walczyć z nadwagą.






































