Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Posiekaj cebulę i zalej tą masą. Efekt kładzie na łopatki
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 28.03.2025 19:09

Posiekaj cebulę i zalej tą masą. Efekt kładzie na łopatki

Masa przelewana do innego naczynia
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte

Cebula jest znana raczej z tego, że stanowi dodatek do wielu dań. Zeszklona na patelni często podbija smak potrawy i dodaje jej wyczuwalnego aromatu. Co gdyby potraktować cebulę jako główny składnik, na którym będzie opierać się przygotowanie posiłku? Przedstawiamy Wam bardzo ciekawy przepis. 

Co można zrobić z cebuli?

Cebula od lat jest składnikiem naprawdę wielu potraw i wspólnie z innymi dodatkami tworzy doskonałe danie. Przede wszystkim znana jest ze swojego mocno wyczuwalnego smaku i zapachu, a także z tego, że podczas krojenia wywołuje łzawienie. Można ją stosować podczas przygotowywania dań mięsnych, ale również surówek, sałatek czy zup. 

Duża ilość cebuli
Fot. Canva

Ponadto ma również właściwości lecznicze. Zawiera wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Mowa między innymi o witaminach z grupy B, C, E, K i A oraz o minerałach takich jak magnez, żelazo, wapń, czy potas

Dodatkowo bardzo powszechny jest również syrop z cebuli, który świetnie radzi sobie z przeziębieniem. Tym razem skupimy się na kwestiach kulinarnych. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne placki z cebuli

Wrzuć do pomidorowej, pełnia smaku cię zaskoczy. A do tego będzie zdrowsza

Smakowite placki z cebuli

Istnieją placki ziemniaczane czy z cukinii. Natomiast wiedzieliście o tym, że można je również zrobić z cebuli? Z dodatkiem kilku składników stworzycie doskonałe danie, które idealnie nada się na obiad lub kolacje. Do przygotowania takich placków będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 6 średnich cebul (ok. 1 kg) 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • sól 
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka majonezu

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak zrobić pyszne placki z cebuli?

Placki z cebuli to świetne rozwiązanie na brak pomysłu na przygotowanie kolacji. Zrobicie je szybko, a ich smak z pewnością pozytywnie Was zaskoczy

W pierwszej kolejności kroimy cebulę w drobną kostkę i przekładamy do miski. Możemy zaopatrzyć się w kilka zwykłych i kilka czerwonych. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut

Po tym czasie wbijamy do miski z cebulą rozbełtane jajka. Wsypujemy również 4 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy. 

Masa na placki z cebuli
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte

Z uzyskanej formujemy małe placuszki, takie jak ziemniaczane i smażymy na rozgrzanej oliwą lub olejem patelni z obu stron do momentu, aż placki ładnie się zarumienią. Kiedy przewrócimy je na drugą stroną, to zmniejszamy lekko ogień, przykrywamy przykrywką i smażymy jeszcze przez 5-7 minut. 

W międzyczasie robimy sos. Do małej miski przekładamy 3 łyżki kwaśnej śmietany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy jedną łyżkę sosu sojowego i tyle samo majonezu. Całość dokładnie mieszamy. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się z nich nadmiaru tłuszczu

Tak przygotowane placki z cebuli podajemy z przygotowanym sosem. 

Sprawdź przepis na pyszne ciasto Marcinek. Zobacz, czego nie dodawać do gotowania makaronu

Przepyszne placki z cebuli
Fot. YouTube/Hausgemachte Rezepte