Posiekaj cebulę i zalej tą masą. Efekt kładzie na łopatki

Cebula jest znana raczej z tego, że stanowi dodatek do wielu dań. Zeszklona na patelni często podbija smak potrawy i dodaje jej wyczuwalnego aromatu. Co gdyby potraktować cebulę jako główny składnik, na którym będzie opierać się przygotowanie posiłku? Przedstawiamy Wam bardzo ciekawy przepis.
Co można zrobić z cebuli?
Cebula od lat jest składnikiem naprawdę wielu potraw i wspólnie z innymi dodatkami tworzy doskonałe danie. Przede wszystkim znana jest ze swojego mocno wyczuwalnego smaku i zapachu, a także z tego, że podczas krojenia wywołuje łzawienie. Można ją stosować podczas przygotowywania dań mięsnych, ale również surówek, sałatek czy zup.

Ponadto ma również właściwości lecznicze. Zawiera wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Mowa między innymi o witaminach z grupy B, C, E, K i A oraz o minerałach takich jak magnez, żelazo, wapń, czy potas.
Dodatkowo bardzo powszechny jest również syrop z cebuli, który świetnie radzi sobie z przeziębieniem. Tym razem skupimy się na kwestiach kulinarnych. Przedstawiamy Wam przepis na pyszne placki z cebuli.
Wrzuć do pomidorowej, pełnia smaku cię zaskoczy. A do tego będzie zdrowszaSmakowite placki z cebuli
Istnieją placki ziemniaczane czy z cukinii. Natomiast wiedzieliście o tym, że można je również zrobić z cebuli? Z dodatkiem kilku składników stworzycie doskonałe danie, które idealnie nada się na obiad lub kolacje. Do przygotowania takich placków będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 6 średnich cebul (ok. 1 kg)
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka majonezu
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak zrobić pyszne placki z cebuli?
Placki z cebuli to świetne rozwiązanie na brak pomysłu na przygotowanie kolacji. Zrobicie je szybko, a ich smak z pewnością pozytywnie Was zaskoczy.
W pierwszej kolejności kroimy cebulę w drobną kostkę i przekładamy do miski. Możemy zaopatrzyć się w kilka zwykłych i kilka czerwonych. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie wbijamy do miski z cebulą rozbełtane jajka. Wsypujemy również 4 łyżki mąki. Wszystko razem mieszamy.

Z uzyskanej formujemy małe placuszki, takie jak ziemniaczane i smażymy na rozgrzanej oliwą lub olejem patelni z obu stron do momentu, aż placki ładnie się zarumienią. Kiedy przewrócimy je na drugą stroną, to zmniejszamy lekko ogień, przykrywamy przykrywką i smażymy jeszcze przez 5-7 minut.
W międzyczasie robimy sos. Do małej miski przekładamy 3 łyżki kwaśnej śmietany i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy jedną łyżkę sosu sojowego i tyle samo majonezu. Całość dokładnie mieszamy. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się z nich nadmiaru tłuszczu.
Tak przygotowane placki z cebuli podajemy z przygotowanym sosem.
Sprawdź przepis na pyszne ciasto Marcinek. Zobacz, czego nie dodawać do gotowania makaronu.






































