Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Taki dżem robię co roku o tej porze. Pasuje do ciast i naleśników
Monika Dec
Monika Dec 23.03.2025 08:55

Taki dżem robię co roku o tej porze. Pasuje do ciast i naleśników

dżem
Fot. Canva

Nie czekam na sezonowe owoce, nawet w marcu przygotowuję kilka słoiczków dżemu z ulubionych owoców. Wiele osób jest zaskoczonych, że jest tak smaczny i tak wspaniale pasuje do ciast oraz naleśników. Egzotyczne owoce też nadają się na przetwory. Przepis jest bardzo prosty.

Dżem z egzotycznych owoców

W kwietniu rusza sezon na przetwory. Zanim zamkniemy w słoikach mniszek lekarski, czosnek niedźwiedzi i rabarbar, warto przygotować specjał z bananów. Smaczny dżem doskonale sprawdzi się jako dodatek do ciast, naleśników lub racuchów.

Przygotowanie dżemu nie jest trudne, poradzi z nim niemal każdy. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis na to smarowidło.

dżem z cytrusów.jpg
fot. Canva

 

Sanepid bije na alarm, nie jedz i nie kupuj. Można się poważnie zatruć

Jak zrobić dżem z bananów

Lista składników:

  • 600 g bananów
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka nektaru bananowego
  • 2 szklanki cukru żelującego

Dalsza część tekstu pod filmem.

Sposób przygotowania dżemu:

Obierz banany i pokrój je na mniejsze kawałki. Wyciśnij sok z cytryn, a skórkę wyparz i osusz. Banany rozgnieć za pomocą widelca, a skórkę poszatkuj. Połącz ze sobą oba składniki, a następnie wlej do nich nektar bananowy i sok z cytryny.

Połącz ze sobą wszystkie składniki, wsyp cukier żelujący i ponownie wymieszaj.  Przełóż masę do garnka i gotuj przez kilka minut, cały czas mieszając, aby masa nie przywarła do dna garnka. Przelej dżem do słoików i go zakręć. Smacznego!

Dżem podawaj z pieczywem, naleśnikami, ciastem i racuchami. Jak jeszcze można wykorzystać w kuchni banany? Zdradzamy poniżej!

Dżem bananowy i dojrzewające banany
fot. Canva

Jak wykorzystać w kuchni banany?

Banany to dość tanie i łatwo dostępne owoce. Znajdziemy je w każdym sklepie spożywczym. Nie tylko sprawdzą się jako składnik sałatki owocowej. Przygotujemy z nich wspomniany wyżej dżem. Banany mogą być też składnikiem koktajli, soków, czy lodów.

Przygotujemy z nich ciasta, słodkie chlebki, muffinki oraz śniadaniowe placki. Świetnie sprawdzą się również w wytrawnej wersji jako składnik delikatnego sosu, który świetnie podkreśli smak mięsa i ryb.

Koniecznie sprawdź przepis na chlebek bananowy i placki z bananów.

Kilka pysznych bananów
fot. Canva