Najprostsza zupa koperkowa świata. Wiosną nie robię nic innego, a rodzina jest zachwycona

Jeśli lubicie zupy, ten przepis jest właśnie dla Was. A jeśli lubicie się zdrowo odżywiać i trzymacie dietę, to przepyszne danie również idealnie się nada. Tradycyjna zupa koperkowa jest wspaniała i na pewno ma wielu sympatyków. Ta, którą chcemy Wam dzisiaj zaproponować to prawdziwy rarytas. Koniecznie musicie jej spróbować.
Zupy przysmakiem Polaków
Polacy wprost kochają zupy. Nic dziwnego, że podczas dwudaniowego obiad, pierwszą potrawą jest zupa. Jest idealna do zjedzenia przed głównym posiłkiem, ponieważ często wyróżnia się delikatnością, ale z drugiej strony może być również syta.
W Polsce mamy naprawdę wiele pysznych zup. Każdy ma swoje ulubione preferencje i smaki, jednak najpopularniejsze są na pewno rosół, pomidorowa, barszcz czerwony, ogórkowa i żurek. Tą ostatnią już niedługo będziemy się zajadać, ponieważ powoli zbliżają się Święta Wielkanocne, a żurek to klasyka świątecznego stołu.

Warto również pamiętać o innych świetnych zupach, lecz mniej pospolitych. Jedną z nich jest zupa koperkowa, której przygotowanie jest banalne, a smak jest niesamowity.
Najlepsze, co zrobisz na bezmięsny obiad w piątek. W PRL-u się zajadaliZdrowa zupa koperkowa
Taka zupa koperkowa jest świetna dla każdego, również dla osób, które się zdrowo odżywiają i są na diecie. Warto ją przygotować, ponieważ wyróżnia się doskonałym smakiem, a do tego jest lekka, więc nie musimy się niczym martwić. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki jogurtu greckiego
- 2 ziemniaki
- 2 czerwone cebule
- 1 żółta papryka
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Jak przygotować pyszną zupę koperkową?
Przepis na zupę koperkową to zdecydowanie coś, co każdy powinien mieć w swojej kuchni. Tradycyjne zupy są przepyszne, jednak nie można zapominać o pozostałych, ponieważ one tez potrafią zaskoczyć swoim smakiem.
W pierwszej kolejności kroimy cebulę w piórka. Z papryki starannie usuwamy środek i kroimy w kostkę, tak samo obrane ziemniaki. Koperek natomiast drobno siekamy.
Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Kiedy się odpowiednio rozgrzeje, wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Kiedy tak się stanie, to dodajemy paprykę i smażymy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie wlewamy do garnka bulion warzywny i doprowadzamy do zagotowania. W kolejnym kroku dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zmniejszamy odrobinę ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez około 15 minut.
Po tym czasie zdejmujemy zupę z kuchenki i miksujemy na gładki krem.

Następnie powoli wlewamy jogurt grecki i dokładnie mieszamy. Po chwili wsypujemy koperek i ponownie całość mieszamy, aż wszystko się ładnie połączy. Następnie podgrzewamy zupę na malutkim ogniu, ciągle mieszając.
Tak przygotowana zupa koperkowa z pewnością zachwyci swoim smakiem.
Sprawdź przepis na kotlety idealne na wielkanocny obiad. Zobacz, jaka ryba jest zdrowsza i smaczniejsza niż dorsz.






































