Tort wielkanocny to majstersztyk, przepis zrobił jakiś geniusz. Zakochasz się w jego smaku

Już niedługo będziemy przeżywać okres Świąt Wielkanocnych. Dlatego też warto już teraz zacząć planować jakie potrawy i przekąski przygotujemy na śniadanie wielkanocne lub obiad. Oprócz tradycyjnych dań warto zrobić coś nowatorskiego. Takim przysmakiem może być tort wielkanocny, który zachwyca smakowo i wizualnie.
Dania na Wielkanoc
Święta Wielkanocne to magiczny czas, który najlepiej spędzić z rodziną. Najpierw będziemy przeżywać Triduum Paschalne, czyli Wielki Czwartek, Wielki Piątek i Wielką Sobotę. Właśnie w sobotę udamy się do Kościoła z pięknymi i wypełnionymi smakołykami koszyczkami wielkanocnymi, w celu poświęcenia pokarmów. Później czeka nas radość z powodu zmartwychwstania Chrystusa. Jak co roku w niedzielę spotkamy się z rodziną, aby świętować ten piękny czas.

Dlatego tez, ważne jest, aby naszych najbliższych ugościć wspaniałymi posiłkami. Ewentualnie jeśli wybieramy się w gości, to nie możemy jechać z pustymi rękami. Tradycyjne dania i przekąski to podstawa. A co powiecie na piękny i smakowity tort wielkanocny? Koniecznie sprawdźcie ten przepis.
Usmaż schab i zalej żelatynowym wywarem. W Wielkanoc mięso zniknie z półmiska w minutęTort wielkanocny na Święta
Tort wielkanocny to ciekawa opcja, aby nie tylko zjeść coś dobrego, ale również zaskoczyć pozostałych gości pomysłem na taki rarytas. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 16 kromek chleba tostowego
Pasta I:
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół cebuli
- garść szczypiorku
- ok. 2 czubate łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Pasta II:
- 1 jajko ugotowane na twardo
- pół cebuli
- kilka pieczarek marynowanych
- ok. 3 ogórki konserwowe
- ok. łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Pasta III:
- kawałek startego sera żółtego
- kilka startych rzodkiewek
- pól cebuli
- ok. 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
- ulubione warzywa do dekoracji
Jak przygotować wspaniały tort wielkanocny?
Przygotowanie takiego tortu nie jest skomplikowane, a efekt końcowy jest piorunujący.
W pierwszej kolejności robimy pierwszą pastę. Do miski przekładamy 2 ugotowane na twardo i drobno pokrojone jajka, posiekaną połowę cebuli, szczypiorek i majonez. Całość doprawiamy sola i pieprzem, po czym dokładnie mieszamy.
Bierzemy się za drugą pastę. Do osobnej miski przekładamy drobno pokrojone marynowane pieczarki, ogórki konserwowe, drugą połowę cebuli oraz jedno jajko. Dodajemy sól, pieprz i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy.
Pora na trzecią pastę. Do miski wkładamy ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę jajko, startą rzodkiewkę i stary ser żółty. Wszystko uzupełniamy małą ilością pokrojonej cebuli, a także majonezem. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.

W kolejnym kroku formujemy nasz tort. Na talerzu układamy 4 kromki chleba tostowego i na niego przekładamy pierwszą pastę i rozprowadzamy. Następnie kolejne 4 kromki i druga pasta. W kolejnym kroku znowu układamy chleb i kładziemy na niego trzecią pastę. Na koniec na samej górze układamy ostatnie 4 kromki chleba i smarujemy je masłem.
Tort dekorujemy ulubionymi warzywami. Mogą to być rzodkiewki, pomidory, ogórki, szczypiorek, a także jajka. Ilustracje pochodzą z kanału Moje Domowe Jedzenie na YouTube.
Sprawdź przepis na pyszną babkę ziemniaczaną z cebulą. Zobacz, co Ewa Wachowicz podaje do obiadu zamiast ziemniaków.






































