Smakosze.pl Przepisy Nic nie działa lepiej na kości niż zupa kolagenowa. Ten przepis mam od lat
Fot. Canva/Qwart

Nic nie działa lepiej na kości niż zupa kolagenowa. Ten przepis mam od lat

23 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Zupa kolagenowa to idealna propozycja dla osób, które stosują dietę ketogeniczną. Jest ona przede wszystkim zdrowa oraz polecana do picia. Nie jest trudna do przygotowania, a jej smak zrekompensuje czas poświęcony na jej przyrządzenie. Przedstawiamy przepis na zupę kolagenową, który z pewnością Was zainteresuje.

Właściwości zupy kolagenowej

Zupa kolagenowa , nazywana też rosłem kolagenowym, ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Działa w sposób łagodzący na stany zapalne w jelitach, wspomaga trawienie , podnosi odporność, a także poprawia wygląd skóry, paznokci i włosów . Jest częstym składnikiem diet odchudzających . Zupę kolagenową gotuje się bardzo długo, ale smak oraz efekty, jakie ze sobą niesie, warte są poświęconego czasu .

Kolagen do picia w szklance
Fot. Canva
W Biedronce chyba powariowali. Konieczne były limity

Zupa kolagenowa na kościach wołowych

Zupa kolagenowa to świetny wybór podczas stosowania diety ketogenicznej . Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników.

Składniki:

  • 4-5 kg kości wołowych (były szpikowe oraz kości kręgosłupa pokrojone na mniejsze kawałki wielkości pół dłoni)
  • 1 cały ogon wołowy (około 2 kg)
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 4 czarne kardamony
  • 3 anyże gwiazdkowe
  • sól

Jak przygotować zupę kolagenową?

W pierwszej kolejności przygotowujemy kości i ogon . Wyciągamy je z opakowania i dokładnie myjemy. Następnie przekładamy je do dużego garnka.

W kolejnym kroku obieramy warzywa, kroimy je w połówki w grubości i wrzucamy do garnka , w którym wcześniej umieściliśmy mięso.

Wszystko doprawiamy solą do smaku, a także kardamonem i anyżem. Dwie ostatnie przyprawy nie są konieczne, ale ze względu na swój aromat, z pewnością podkreślą smak naszej zupy .

Gotujemy na niedużym gazie przez 12 godzin .

Po tym czasie wyłączamy kuchenkę, a zupę zostawiamy do ostudzenia . Następnie możemy ją przelać do słoików a po zakręceniu włożyć do lodówki.

Kolagen do picia w szklance i w dzbanku
Fot. Canva

Sprawdź przepis na obiad z pieczarkami . Zobacz, co najlepiej dodać do kawy .

Wlej do rosołu, od razu stanie się klarowny. Koniec z szarą i mętną zupą
Branża drobiowa zagrożona, atakuje ją groźna choroba. Wdrożono najwyższy rygor
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy