Z najzwyklejszych pieczarek gotuję obiad cud. Smakuje lepiej niż mięso, to jakaś magia
Nie masz pomysłu na obiad? Koniecznie poznaj ten przepis i przygotuj pieczarki w obłędnie smacznym sosie. Danie, choć nieskomplikowane zyska fanów wśród domowników. Ugotuj je i przekonaj się, czy warto było je przygotować.
Pieczarki podbijają kuchnię
Czasami to, co dobrze znane okazuje się najlepszym wyborem. Właśnie tak jest w przypadku pieczarek, z których zrobisz doskonały obiad dla całej rodziny. Dzięki prostemu daniu odkryjesz smak tego warzywa na nowo, a przy okazji spróbujesz nietypowego, lecz smacznego dania.
Przepis, który poznasz w dalszej części tekstu, jest łatwy i wymaga tylko poświęcenia odrobiny czasu. Poznaj go, a gwarantujemy, że takie pyszności będziesz gotować bardzo często.
Ta przyprawa odmieni fasolkę po bretońsku. Danie z PRL-u będzie jeszcze lepszePieczarki to nie wszystko
Choć danie składa się przede wszystkim z pieczarek, niezbędne będą również inne składniki. Są to głównie warzywa oraz przyprawy, które nadadzą całości odpowiedniego smaku. Co ciekawe, danie nie zawiera mięsa, więc teoretycznie mięsożercy nie będą zadowoleni, ale kiedy go spróbują, będą zachwyceni. Jak to możliwe? Zapoznaj się z listą potrzebnych składników, a wszystko stanie się jasne.
Składniki:
- 300 g pieczarek
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 20 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 50 g parmezanu
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej
- pieprz
- sól
Przepis na obiad z pieczarek
Cukinie dokładnie umyj, a następnie pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim warzywo. Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plastry. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę. Wsyp pieczarki i wymieszaj ze sobą składniki. Po chwili dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i podsmaż całość.
Kiedy pieczarki zmiękną przypraw je pieprzem, solą oraz mieloną papryką, zarówno ostrą, jak i słodką. Wlej sos sojowy. Dodaj także podsmażoną cukinię i wsyp starty parmezan. Wymieszaj. Po chwili podsmażania danie jest gotowe. Możesz podawać je z ryżem lub makaronem. Świetnie smakuje także bez dodatków. Zdjęcia w artykule pochodzą z kanału Magia smaku na YouTube.
Sprawdź także przepis na zupę pomidorową oraz dowiedz się, jak zrobić deser z marchewki.