Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta przyprawa odmieni fasolkę po bretońsku. Danie z PRL-u będzie jeszcze lepsze
Patrycja Grzebyk
Patrycja Grzebyk 23.01.2025 12:11

Ta przyprawa odmieni fasolkę po bretońsku. Danie z PRL-u będzie jeszcze lepsze

fasolka po bretońsku
Fot. Shutterstock/Gold Picture

Tę potrawę wszyscy znają. Jest pyszna i sycąca. Fasolka po bretońsku to klasyk z PRL-u. Czy to danie może smakować jeszcze lepiej niż klasyczna wersja? Zdecydowanie taka. Wystarczy jedna przyprawa.

Idealny przepis na sycący obiad

Fasolka po bretońsku to danie proste, ale o wyrazistym smaku i aromacie. Jest bardzo sycąca i nic dziwnego, że była prawdziwym hitem w PRL-u. Dalej cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju.

Podstawą jest tutaj oczywiście fasola. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać fasolkę z puszki lub odpowiednio przygotowaną fasolkę suchą. Jak trochę podrasować tradycyjną fasolkę po bretońsku? Koniecznie przetestujcie tę przyprawę.

fasolka
Fot. Canva/pepmiba, Getty Images
Mieszam z musztardą i zalewam kiszone ogórki. Ta surówka smakuje jak z restauracji

Fasolka po bretońsku ze specjalnym dodatkiem

Pyszną i sycącą fasolką po bretońsku zajadano się w PRL-u. To cudowna propozycja na pyszny obiad, a z odpowiednimi przyprawami możemy jeszcze trochę poprawić jej smak. Koniecznie zobacz.

Składniki:

  • 400 g suchej fasolki lub 2 puszki fasolki
  • 250 g boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 2 płaskie łyżki suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki kminku

Jeśli do przygotowania dania wybraliście fasolkę suchą, trzeba zająć się nią dzień wcześniej. Taką fasolkę należy zalać zimną wodę i odstawić na całą noc. Następnego dnia fasolkę odcedzamy, zalewamy 1 l wody i dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, liść laurowy. Całość gotujemy pod przykryciem godzinę, aż do miękkości.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku w nowym wydaniu?

Możemy przejść do przygotowania boczku. Odcinamy skórę, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Tak przygotowany przekładamy do garnka z fasolką. Na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiedy lekko się zarumieni, dodajemy pokrojoną w koteczkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Zawartość patelni przekładamy do fasolki i gotujemy przez 5 minut na dużym ogniu bez przykrycia. Na koniec dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Sekretnym składnikiem w fasolce jest kminek, który doskonale komponuje się z tym daniem.

Całość gotujemy jeszcze 15 min. Tak pysznego wariantu fasolki po bretońsku nie jedliście od dawna. To naprawdę genialna propozycja na obiad. Sprawdź też genialny przepis na sernik jabłkowy.

fasolka po bretońsku
Fot. Canva/RitaE, pixabay
Tagi: Obiad Zupa Mięso