Ta przyprawa odmieni fasolkę po bretońsku. Danie z PRL-u będzie jeszcze lepsze
Tę potrawę wszyscy znają. Jest pyszna i sycąca. Fasolka po bretońsku to klasyk z PRL-u. Czy to danie może smakować jeszcze lepiej niż klasyczna wersja? Zdecydowanie taka. Wystarczy jedna przyprawa.
Idealny przepis na sycący obiad
Fasolka po bretońsku to danie proste, ale o wyrazistym smaku i aromacie. Jest bardzo sycąca i nic dziwnego, że była prawdziwym hitem w PRL-u. Dalej cieszy się ogromną popularnością w naszym kraju.
Podstawą jest tutaj oczywiście fasola. Do przygotowania tego dania możemy wykorzystać fasolkę z puszki lub odpowiednio przygotowaną fasolkę suchą. Jak trochę podrasować tradycyjną fasolkę po bretońsku? Koniecznie przetestujcie tę przyprawę.
Mieszam z musztardą i zalewam kiszone ogórki. Ta surówka smakuje jak z restauracjiFasolka po bretońsku ze specjalnym dodatkiem
Pyszną i sycącą fasolką po bretońsku zajadano się w PRL-u. To cudowna propozycja na pyszny obiad, a z odpowiednimi przyprawami możemy jeszcze trochę poprawić jej smak. Koniecznie zobacz.
Składniki:
- 400 g suchej fasolki lub 2 puszki fasolki
- 250 g boczku
- 250 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ziela angielskie - liść laurowy
- 2 płaskie łyżki suszonego majeranku
- ½ łyżeczki kminku
Jeśli do przygotowania dania wybraliście fasolkę suchą, trzeba zająć się nią dzień wcześniej. Taką fasolkę należy zalać zimną wodę i odstawić na całą noc. Następnego dnia fasolkę odcedzamy, zalewamy 1 l wody i dodajemy 1 łyżeczkę soli, ziele angielskie, liść laurowy. Całość gotujemy pod przykryciem godzinę, aż do miękkości.
Jak zrobić fasolkę po bretońsku w nowym wydaniu?
Możemy przejść do przygotowania boczku. Odcinamy skórę, boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Tak przygotowany przekładamy do garnka z fasolką. Na tej samej patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę. Kiedy lekko się zarumieni, dodajemy pokrojoną w koteczkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Zawartość patelni przekładamy do fasolki i gotujemy przez 5 minut na dużym ogniu bez przykrycia. Na koniec dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Sekretnym składnikiem w fasolce jest kminek, który doskonale komponuje się z tym daniem.
Całość gotujemy jeszcze 15 min. Tak pysznego wariantu fasolki po bretońsku nie jedliście od dawna. To naprawdę genialna propozycja na obiad. Sprawdź też genialny przepis na sernik jabłkowy.