Dodaję do ciasta na pierogi. Rozpływa się w ustach, nigdy nie jadłem delikatniejszych
Idealne ciasto na pierogi to święty graal kucharzy i kucharek. Dlatego poszukujemy sekretu ciasta doskonałego w jego nietypowych składnikach. Należy do nich masło.
Masło w cieście na pierogi
Ciasto na pierogi musi być nie tylko pyszne, lecz także, by tak to ująć, funkcjonalne. W końcu jego zadaniem jest utrzymać w środku farsz. Jeśli zaś nafaszerujemy pierogi za mocno, słabe ciasto będzie się rozrywać albo rozklejać.
Już dziesiątki lat temu znana była na to metoda. Chodzi o to, by ciasto wzbogacić o tłuszcz. Do wielu z nich dolewamy oleju, jednak to właśnie z roztopionym i przestudzonym masłem pierogi wychodzą lekkie i pyszne.
Branża drobiowa zagrożona, atakuje ją groźna choroba. Wdrożono najwyższy rygorPo co masło w cieście na pierogi
Ciasto na pierogi przygotowujemy z parzonej mąki, by powstała zwarta i mocna siatka glutenowa. Masło doda jej lekkości i odpowiedniej konsystencji, by dobrze się kleić. Pierogi z jego dodatkiem wyjdą sprężyste, a będą miały przy tym śmietankowy posmak.
Składniki
- 500 g mąki pszennej typu 450
- 1 jajko + dwa żółtka
- 50 g masła
- ½ łyżeczki soli
Ciasto na pierogi z masłem
Masło rozpuszczamy i studzimy. Można użyć także miękkiego masła, które co najmniej kilka godzin spędziło w cieple. Wtedy kroimy je w kostkę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Mieszamy ją z solą. W mące robimy zagłębienie, do którego wybijamy jajko. Wlewamy masło, jajko i żółtka.
Do ciasta dodajemy 250 ml wyraźnie ciepłej wody. Siekamy, póki nie nadaje się do ręcznego wyrabiania. Ugniatamy, aż będzie jednolite i sprężyste.
Z gotowego ciasta formujemy kulkę. Zawijamy w folię kuchenną i odstawiamy do odpoczynku na ok. 30 minut. Po takim leżakowaniu ciasto dzielimy na kawałki, wałkujemy i wykrawamy krążki na pierogi.
Wypróbuj też przepisy na zalewajkę i domowy syrop owocowy.