Smakosze.pl Przepisy Nic nie pobije sernika Ani Bardowskiej. Wystarczą tylko 4 składniki
Canva/A_Lein, Facebook/Grzesiek i Ania z Rolnika

Nic nie pobije sernika Ani Bardowskiej. Wystarczą tylko 4 składniki

18 lipca 2023

Sernik jest niezwykle delikatnym, puszystym i słodkim ciastem. To jedno z najbardziej popularnych wypieków na świecie. Ania Bardowska znana z programu Rolnik szuka żony- poleca swój przepis na to ciasto. Jej sernik jest wyśmienity, a do jego zrobienia potrzebujesz tylko 4 składników.

Sernik, czyli puszystość na deser

Ponoć sernik był ciastem znanym już w starożytności. Jednak swoją świetność przeżywał w XIX wieku. Do dziś cieszy się niezmiennym powodzeniem. Smakosze z całego świata doceniają go za smak, puszystość i delikatność. Przepisów jest właściwie nieskończoność na to zdrowe ciasto.

Sernik składa się głównie z twarogu i dzięki temu dostarcza nam witamin: A, D i witaminy z grupy B. Jedzenie sernika dostarczy nam też fosforu i magnezu. Te pyszne ciasto pozytywnie wpłynie na nasz układ kostny i wzrok. Poprawi też samopoczucie i polepszy naszą koncentrację. Sernik Ani Bardowskiej to kulinarny majstersztyk. Potrzebujesz do niego jedynie 4 składników.

Siostra Anastazja z żółtego sera robi cudowny przysmak. Po spróbowaniu każdy błaga o ten przepis

Jak przygotować sernik od Ani Bardowskiej?

Składniki:

  • 200 g masła
  • 400 g cukru pudru
  • 8 jajek
  • 1 kg białego sera- może być mielony lub z wiaderka

Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka i wszystko ciągle mieszamy . Dodajemy zmielony twaróg i dokładnie mieszamy. Do innego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.

Pianę dodajemy do serowej masy i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i sernik pieczemy około 60 minut.

Sernik Ani Bardowskiej- przydatne tricki

Sernik z przepisu Ani Bardowskiej jest niezwykle puszysty i miękki. Charakteryzuje się też wyjątkową wilgotnością. Ten wypiek zawsze się udaje i nigdy nie będzie suchy. Wszystko dlatego, że Ania Bardowska podczas pieczenia umieszcza na dolnej półce piekarnika- naczynie żaroodporne z wodą.

Ten zabieg sprawia, że woda paruje i nawilża ciasto podczas pieczenia. Efektem jest pyszny i niesamowicie wilgotny, miękki i puszysty sernik. Jeśli zależy ci na takim efekcie- warto wypróbować recepturę na sernik od znanej rolniczki. Pisaliśmy o serniku bez sera od Anny Lewandowskiej. Polecaliśmy też przepis na to pyszne ciasto od Bożeny Dykiel.

sernik
Canva/Professor25

Źródło: haps.pl

Koleżanka przesłała mi najlepszy przepis na pierogi z jagodami. Ten dodatek do owoców to prawdziwa rewelacja
Wrzuć skorupki po jajkach do blendera i odpal na pełną moc. Padniesz z wrażenia, gdy zobaczysz co się stanie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy