Siostra Anastazja z żółtego sera robi cudowny przysmak. Po spróbowaniu każdy błaga o ten przepis
Ser może być doskonałą bazą do przygotowania efektownej rolady. Z przepisem siostry Anastazji nie zajmie wam to wiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni taką przystawką. Musicie spróbować.
Przepis siostry Anastazji na roladę z sera żółtego
Spotkania towarzyskie wymagają odpowiedniej oprawy. Rolada serowa zaproponowana przez siostrę Anastazję skradnie serce niejednego smakosza. Wypełniony warzywami przysmak jest niesamowicie smaczny i sycący. Warto choć raz przygotować.
Składniki:
- 500 g ulubionego sera żółtego
- 100 g śmietankowego sera topionego
- 100 g miękkiego masła
- 3 duże jaja
- 1 średni ogórek kiszony
- 1 niezbyt duża marchew
- pół pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić roladę z sera żółtego? Przepis siostry Anastazji jest niezawodny
Zaczynamy od ugotowania jaj na twardo. Studzimy je, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę także gotujemy do miękkości, a następnie kroimy w kosteczkę. Podobnie postępujemy z kiszonym ogórkiem.
Ser żółty wkładamy do torebki foliowej i umieszczamy w gorącej wodzie — musi nieco zmięknąć. Masło ucieramy z serem topionym. Dodajemy jajka, marchew, ogórka kiszonego i rozdrobnioną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem.
Wyjęty z wody ser żółty przenosimy na deskę lub stolnicę, usuwamy folię, a następnie rozwałkowujemy. Smarujemy farszem i ciasno zawijamy. Ponownie okrywamy folią i przenosimy do lodówki, by rolada stwardniała.
Jak podawać roladę z sera?
Schłodzony przysmak wystarczy po prostu pokroić i ułożyć na półmisku. Można go wcześniej wyłożyć liśćmi sałaty i przyozdobić winogronami oraz orzechami włoskimi — będą pasowały jako dodatek do smakołyku.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy siostry Anastazji. Spróbujcie koniecznie pysznych ziemniaczanych dufinków. Być może spodobają wam się także sycące prażuchy z boczkiem i cebulką.
Źródło: Wielka księga specjałów siostry Anastazji