Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bożena Dykiel jest królową sernika. Bez tego składnika się nie obejdzie

Bożena Dykiel jest królową sernika. Bez tego składnika się nie obejdzie

Bożena Dykiel królową sernika
canva/A_Lein; WikimediaCommons/Fryta73

Dobry sernik znajdzie niejednego amatora. Bożena Dykiel tradycyjny wypiek wzbogaca o rodzynki. Dodatek według wielu łasuchów idealnie komponuje się ze smakiem słodkiego twarogu, podczas gdy inni go nie tolerują. Warto wyrobić sobie własną opinię i przetestować recepturę aktorki. Jest niesamowicie prosta.

Przepis na sernik Bożeny Dykiel

Delikatny, słodki i wypełniony smakowitymi, słodziutkimi rodzynkami — taki jest sernik Bożeny Dykiel. Sprawdzony patent na klasykę polskich deserów z pewnością przyda się nawet doświadczonym gospodyniom domowym. Warto choć raz skosztować.

Składniki:

  • 1 kg półtłustego twarogu
  • 5 dużych jaj
  • 440 g cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 opakowania budyniu o smaku śmietankowym
  • 100 g rodzynek
Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny

Jak zrobić znakomity sernik? Bożena Dykiel dodaje rodzynki

Zaczynamy od doprowadzenia jaj i twarogu do temperatury pokojowej. Rodzynki zalewamy gorąca woda i odstawiamy — muszą napęcznieć. Ser biały dwukrotnie mielimy, korzystając z sitka maszynki o drobnych oczkach. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Ciepłe masło umieszczamy w większej misce i ucieramy je z cukrem. Gdy już uzyskamy puch, sztuka po sztuce dodajemy jaja, nie przerywając miksowania. Połączone składniki mieszamy z proszkiem budyniowym z obu opakowań, po czym dodajemy twaróg.

Odcedzamy rodzynki i osuszamy je delikatnie z nadmiaru wody. Wrzucamy do masy na sernik i mieszamy. Całość przenosimy ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 45-50 minut, wyłączamy grzanie i czekamy jeszcze około 10 minut, nim lekko uchylimy drzwiczki urządzenia. Gdy ciasto wystygnie, wyjmujemy je na blat.

Jak podać sernik z rodzynkami?

Ciasto świetnie smakuje w towarzystwie czarnej kawy lub herbaty. Można jej dodatkowo przyozdobić polewą czekoladową lub sezonowymi owocami np. truskawkami czy malina, także w postaci syropu czy konfitury.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na serniki. Spróbujcie wyśmienitego deseru na zimno z truskawkami i galaretką — jest idealny na ciepłe dni. Polecamy także przyjemnie kremowy sernik baskijski.

Sernik Dykiel ma rodzynki.png
canva/-lvinst-

Źródło: haps