Nie kroję cebulki do pomidorów. Wolę zalać je smakowitą pierzynką, ta przekąska zawsze znika jako pierwsza
Czy lubicie pomidory z cebulką? Ja już ich nie robię, bo odkryłam inny smaczny patent na przyrządzenie pomidorów. Robię je pod pierzynką. Polecam przepis na tę smakowitą przekąskę, która znika w mgnieniu oka.
Pomidory, czyli smakowita pierzynka
Pomidory najlepiej smakują latem. Warto jeszcze z nich skorzystać i cieszyć się smakiem, ale też cennymi wartościami odżywczymi. Pomidory bogate są w witaminy: A, C, E, K i witamin z grupy B. Oprócz tego jedzenie pomidorów dostarcza nam fosforu, magnezu, cynku, żelaza i potasu.
Zwykle pomidory podajemy z cebulką. Też tak robiłam, ale odkąd mam przepis na pomidory po pierzynką, tylko tak je przyrządzam. Ta przekąska jest tak smakowita, że pierwsza znika ze stołu . Pomidory pod pierzynką doskonale pasują do dań z grilla i kanapek.
Jak zrobić pomidory pod pierzynką?
Składniki:
- 4 średnie pomidory
- jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 150 g tartego sera
- 2 ząbki czosnku
- ½ pęczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Pomidory myjemy i kroimy w plasterki. Układamy je na dużym talerzu, a w misce mieszamy jogurt z majonezem i tartym serem . Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Wszystko dokładnie mieszamy i polewamy pomidory sosem. Siekamy szczypiorek, posypujemy nim sos i dodajemy tarty ser. Przekąska jest już gotowa.
Pomidory pod pierzynką, czyli smakowita przekąska
Do przygotowania pomidorów pod pierzynką możemy użyć sera mozzarella. Jeśli wolimy bardziej tłustą wersję tej smacznej przekąski, to zamiast jogurtu możemy użyć śmietany. Pomidory pod pierzynką są smaczną przekąską, która będzie idealna do dań z grilla, czy dań obiadowych.
Tę przekąskę przygotujemy bardzo szybko. Warto przyrządzić ją na spotkanie z rodziną i znajomymi. Pomidory pod pierzynką cieszą się dużym powodzeniem i zawsze jako pierwsze znikają ze stołu. Smakują też jako dodatek do kanapek. Pisaliśmy o pomidorach z piekarnika. Podawaliśmy też przepis na sycącą zupę z pomidorów i soczewicy.
Źródło: YouTube/@Kulinarneprzygody