Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler podała przepis na idealne naleśniki. Wlewa do nich nie tylko wodę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.09.2023 22:30

Gessler podała przepis na idealne naleśniki. Wlewa do nich nie tylko wodę

naleśniki
Canva/Skitterphoto, Facebook/Magda Gessler

Naleśniki to danie, za którym przepadają nie tylko dzieci, ale lubią je też dorośli. Możemy przyrządzić je na słonko lub słodko. Jak przygotować idealne ciasto naleśnikowe? Polecamy przepis od Magdy Gessler. Jeden ze składników może nas zaskoczyć. 

Naleśniki, czyli danie uniwersalne

Naleśniki możemy podawać na śniadanie, obiad, a nawet na kolację. Przyrządzamy je na słono, słodko, smażymy lub zapiekamy. Jednak podstawą smacznych naleśników jest odpowiednio zrobione ciasto na nie. 

Jak przygotować idealne ciasto naleśnikowe? Polecamy sposób Magdy Gessler, który nie ma sobie równych. Gwiazda Kuchennych Rewolucji zamiast wody dodaje inny składnik. Warto wypróbować ten znakomity przepis na naleśniki. 

naleśniki
Canva/Skitterphoto
Tę zupę gotuję w tygodniu, gdy mam mało czasu. Jest bardzo syta dzięki 1 dodatkowi, nawet mąż się najada

Naleśniki od Magdy Gessler, czyli ciasto idealne

Magda Gessler robi naleśniki, które zachwycają smakiem. Przywołują one wspomnienia z dzieciństwa i naleśniki, które robiła mama. Wszystko dzięki ciastu, które smakuje wybornie. Jest bardzo delikatne i rozpływa się w ustach.

Sekretem tych idealnych naleśników od Magdy Gessler jest pewien składnik. Gwiazda Kuchennych Rewolucji podczas robienia ciasta na naleśniki nie używa zwykłej wody. Zastępują ją wodą gazowaną i mlekiem. To sprawia, że naleśniki są wyjątkowo puszyste, delikatne i kremowe. 

Jak zrobić naleśniki od Magdy Gessler?

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 ½ szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli

Jajka ubijamy i dodajemy do nich szczyptę soli. Pora na dodanie mąki, wody i mleka. Wszystko dokładnie miksujemy. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym. 

Odrobinę masła klarowanego dodajemy na 3-4 smażone naleśniki. Powinny one mieć złoty kolor. Naleśniki możemy podawać z twarożkiem i konfiturą. Będą znakomite też, gdy podamy je na słono. Pisaliśmy o naleśnikach z przepisu babci. Polecaliśmy też przepis na naleśniki z banana. 

naleśniki
Canva/YelenaYemchuk

Źródło: gotowanie.onet.pl