Smakosze.pl

Canva/Timolina

Ten błąd rujnuje smak sałatki jarzynowej. Przez niego ląduje w koszu

12 Września 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Sałatka jarzynowa jest bardzo lubiana i popularna w Polsce. Pamiętamy smak takiej sałatki z dzieciństwa i zwykle zależy nam, by go odtworzyć. Jednak czasem nasza sałatka jarzynowa smakuje zupełnie inaczej niż ta sprzed lat. Powodem jest błąd, który popełniamy podczas jej przyrządzania.

Sałatka jarzynowa, czyli niebo w gębie

Sałatkę jarzynową przyrządza się w Polsce od zawsze. Króluje ona na świątecznych stołach, ale też podczas przyjęć okolicznościowych, a nawet wesel. Sałatkę jarzynową rodziny na co dzień, ale też od święta. Jej smak pamiętajmy przecież jeszcze z czasów dzieciństwa.

Jednak zdarza się, że sałatka, którą przyrządzamy, różni się smakiem od tej, którą robiła nasza mama, czy babcia. Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że wszystko przez jeden błąd, który rujnuje smak sałatki jarzynowej. Dzięki naszym radom już nigdy go nie popełnisz.

sałatka jarzynowa
Canva/wideonet
Surówka z dyni

Ta surówka króluje w mojej kuchni od końca wakacji. Rodzina za nią przepada, podstawą jest sezonowe warzywo

CZYTAJ DALEJ

Nie popełniaj tego błędu!

Sałatka jarzynowa słynie ze smaku i wyrazistości. Doskonale pasuje do innych dań i jest po prostu znakomita. Jednak zdarza się, że zamiast wyrazistego smaku nasza sałatka jest mdła. To przez obieranie warzyw przed ich gotowaniem. 

Obrane warzywa w czasie gotowania tracą sporo smaku i wyrazistości. Poza tym w wyniku gotowania pozbawiamy warzywa wielu witamin. To ma z kolei wpływ na ich wartości odżywcze. Dlatego, jeśli chcemy, by nasza sałatka jarzynowa miała ten wyjątkowy smak, to warzywa wyszorujmy, nie obierajmy ich i tak gotujmy.

Solić, czy nie solić sałatkę jarzynową?

Warzywa obierzmy po gotowaniu. Jednak, czy warzywa gotować w wodzie osolonej? Zwolennicy tego sposobu uważają, że sól podbij ich smak. Jednak wiele osób uważa, że to najprostsza droga do przesolenia sałatki jarzynowej. 

Okazuje się, że można dodać sól do gotowania warzyw, ale tylko w niewielkiej ilości. Można też warzywa ugotować w bulionie. Dzięki temu warzywa z rosołu będą miały jeszcze więcej smaku. Pisaliśmy o sałatce jarzynowej okiem dietetyczki. Radziliśmy, jak długo możemy przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową. 

sałatka
Canva/Dar1930

Źródło: przyslijprzepis.pl

Pyszna szarlotka

Zrobienie tej szarlotki zajmuje mi pół godziny. Zdążę ją upiec nawet po pracy, wychodzi za każdym razem

CZYTAJ DALEJ
Zupa ogórkowa z klopsikami

Tę zupę gotuję w tygodniu, gdy mam mało czasu. Jest bardzo syta dzięki 1 dodatkowi, nawet mąż się najada

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >

Porady

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >

Porady

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź surowego ziemniaka i wbij w niego widelec. Znajomi śmiali się ze mnie, teraz sami tak robią
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Musiałam obrać do ciast 3 kg jabłek. Z pomocą przyszedł mąż-majsterkowicz, całość zajęła 5 minut
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec i wbij go w pomidora, po chwili padniesz z wrażenia. Żałuję, że wcześniej tego nie znałam
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wyłóż orzechy włoskie na blachę i wstaw do piekarnika. Mało kto wie, dlaczego to jest tak ważne
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >