Smakosze.pl Porady Nie ma gorszego rodzaju ryby, a Polacy ciągle się nią zajadają. Niektórzy nawet kilka razy w tygodniu
Canva / GeorgeVieiraSilva

Nie ma gorszego rodzaju ryby, a Polacy ciągle się nią zajadają. Niektórzy nawet kilka razy w tygodniu

16 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Ryby uznawane są za zdrowe i wartościowe pożywienie. Nie każda jednak będzie miała dla nas korzystny wpływ. Panierowany i smażony filet traci cenne składniki, a w dodatku może przyczynić się do wystąpienia choroby. Lepiej wybierać inne metody obróbki termicznej.

Polacy uwielbiają smażone potrawy. Rybnego fileta chętnie obtaczają w bułce tartej lub mące i wrzucają na gorący tłuszcz. Potrawa choć smaczna i chrupiąca, niewiele ma jednak wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Sprawdź, dlaczego lepiej nie spożywać smażonych ryb.

Czemu spożywanie smażonych ryb jest niezdrowe?

Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby ryby jeść przynajmniej 2 razy w tygodniu . Ich mięso bogate jest bowiem w kwasy tłuszczowe omega-3 . Związki te spełniają wiele funkcji w organizmie, wspomagając między innymi pracę serca i obniżając poziom złego cholesterolu . Przez 1 błąd możemy jednak pozbawić się tego cennego składnika .

Podczas smażenia panierowanej ryby korzystne kwasy tłuszczowe ulegają rozpadowi . To jednak nie koniec wad tego sposobu przyrządzania ryb . Z powodu smażenia w mięsie ryb może dojść do powstania niekorzystnych związków, jak izomery trans, związki cykliczne, polimery kwasów tłuszczowych oraz akroleina . Skutkiem ich obecności w organizmie jest na przykład miażdżyca .

Jak zatem najlepiej przygotowywać ryby ? Opinie dietetyków są jednomyślne. Najlepszych wyborem będą ryby gotowane, pieczone oraz grillowane . Przyrządzone na te sposoby mięso może być nawet smaczniejsze, niż smażone .

Właśnie ruszyło w Biedronce. Olej, ser i kawa do zgarnięcia za ułamek ceny

Jakie ryby są najlepsze do gotowania, grillowania i smażenia?

Niemal wszystkie ryby dobrze będą smakować w formie upieczonej . Wybór konkretnego gatunku zależy w dużej mierze od naszego gustu . Są jednak konkretne ryby, które z piekarnika smakują wyjątkowo dobrze . Zalicza się do nich dorada, morszczuk i labraks .

Jeśli chcesz ugotować ryby, na przykład w postaci zupy, postaw na dorsza i flądrę . Ich mięso warto przyprawić cukrem zamiast soli . Słodki dodatek, poza pozytywnym wpływem na smak potrawy, ustabilizuje zawarte w rybim mięsie kwasy tłuszczowe .

Do grillowania najlepiej sprawdzą się tłuste gatunki . Warto zwrócić uwagę szczególnie na te występujące w morzu . Halibut, sardynki, łosoś i makrela zachwycają nie tylko smakiem . Ich spożywanie może hamować rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego .

Ryby dobrze łączą się z innymi zdrowymi dodatkami . Z powodzeniem dodasz do nich na przykład czosnek lub imbir , które uważane są za naturalne antybiotyki. Słony smak potrawy zapewni znakomity zamiennik soli czyli sos sojowy . Ten składnik jest bogatym źródłem aminokwasów . Prosty i pyszny przepis na rybę z piekarnika znajdziesz na naszej stronie . Soczyste rybie mięso uzyskasz stosując się do kilku prostych zasad .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapomnij o chlebie. Najlepsze tosty zrobisz nawet bez niego
Sernik kokosowy siostry Anastazji. 1 dodatek sprawia, że ciasto rozpływa się w ustach
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy