Nie ma gorszego rodzaju ryby, a Polacy ciągle się nią zajadają. Niektórzy nawet kilka razy w tygodniu
Ryby uznawane są za zdrowe i wartościowe pożywienie. Nie każda jednak będzie miała dla nas korzystny wpływ. Panierowany i smażony filet traci cenne składniki, a w dodatku może przyczynić się do wystąpienia choroby. Lepiej wybierać inne metody obróbki termicznej.
Polacy uwielbiają smażone potrawy. Rybnego fileta chętnie obtaczają w bułce tartej lub mące i wrzucają na gorący tłuszcz. Potrawa choć smaczna i chrupiąca, niewiele ma jednak wspólnego ze zdrowym odżywianiem. Sprawdź, dlaczego lepiej nie spożywać smażonych ryb.
Czemu spożywanie smażonych ryb jest niezdrowe?
Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby ryby jeść przynajmniej 2 razy w tygodniu . Ich mięso bogate jest bowiem w kwasy tłuszczowe omega-3 . Związki te spełniają wiele funkcji w organizmie, wspomagając między innymi pracę serca i obniżając poziom złego cholesterolu . Przez 1 błąd możemy jednak pozbawić się tego cennego składnika .
Podczas smażenia panierowanej ryby korzystne kwasy tłuszczowe ulegają rozpadowi . To jednak nie koniec wad tego sposobu przyrządzania ryb . Z powodu smażenia w mięsie ryb może dojść do powstania niekorzystnych związków, jak izomery trans, związki cykliczne, polimery kwasów tłuszczowych oraz akroleina . Skutkiem ich obecności w organizmie jest na przykład miażdżyca .
Jak zatem najlepiej przygotowywać ryby ? Opinie dietetyków są jednomyślne. Najlepszych wyborem będą ryby gotowane, pieczone oraz grillowane . Przyrządzone na te sposoby mięso może być nawet smaczniejsze, niż smażone .
Jakie ryby są najlepsze do gotowania, grillowania i smażenia?
Niemal wszystkie ryby dobrze będą smakować w formie upieczonej . Wybór konkretnego gatunku zależy w dużej mierze od naszego gustu . Są jednak konkretne ryby, które z piekarnika smakują wyjątkowo dobrze . Zalicza się do nich dorada, morszczuk i labraks .
Jeśli chcesz ugotować ryby, na przykład w postaci zupy, postaw na dorsza i flądrę . Ich mięso warto przyprawić cukrem zamiast soli . Słodki dodatek, poza pozytywnym wpływem na smak potrawy, ustabilizuje zawarte w rybim mięsie kwasy tłuszczowe .
Do grillowania najlepiej sprawdzą się tłuste gatunki . Warto zwrócić uwagę szczególnie na te występujące w morzu . Halibut, sardynki, łosoś i makrela zachwycają nie tylko smakiem . Ich spożywanie może hamować rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego .
Ryby dobrze łączą się z innymi zdrowymi dodatkami . Z powodzeniem dodasz do nich na przykład czosnek lub imbir , które uważane są za naturalne antybiotyki. Słony smak potrawy zapewni znakomity zamiennik soli czyli sos sojowy . Ten składnik jest bogatym źródłem aminokwasów . Prosty i pyszny przepis na rybę z piekarnika znajdziesz na naszej stronie . Soczyste rybie mięso uzyskasz stosując się do kilku prostych zasad .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Żadna śmietana. Gosia ma lepszy patent na nadzwyczaj delikatne faworki
- Obłędne buraczki na ciepło do obiadu. 3 dodatki podbijają ich smak