Smakosze.pl Przepisy Nie ma lepszego ciasta, niż Pysznotka. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej
Fot. YouTube/Smaki Katriny - najlepsze przepisy

Nie ma lepszego ciasta, niż Pysznotka. Wygląda zjawiskowo, a smakuje jeszcze lepiej

28 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz pomysłu na dzisiejszy deser? Ciasto Pysznotka rozwiąże ten problem. Z przepisem z tego artykułu przygotujesz je niezwykle łatwo, dlatego czym prędzej poznaj sposób i o smaku słodkiej przekąski przekonaj się sama.

Ciasto Pysznotka lepsze nie inne

Są ciasta, które mimo mniejszej popularności, niż sernik czy szarlotka, zapierają dech w piersiach. Jednym z nich jest ciasto Pysznotka, które oprócz doskonałego smaku ma także idealny wygląd. Niektórzy twierdzą nawet, że jest lepsze niż z cukierni.

O tym, czy tak jest, musisz przekonać się sama, przygotowując ciasto z przepisu umieszczonego w dalszej części artykułu. Cały proces jest nieskomplikowany i poradzi z nim sobie każdy. Uważaj i lepiej przygotuj od razu dużą porcję, bo ten deser znika w mgnieniu oka.

dżem na cieście.jpg
Fot. YouTube/Smaki Katriny - najlepsze przepisy
Wzięła do ręki butelkę soku i aż odjęło jej mowę. „Czytanie, czytanie i jeszcze raz czytanie etykiet!"

Co będzie ci potrzebne?

Ciasto Pysznotka składa się z kruchego ciasta, kremu budyniowego oraz lekkiej bezy. Jego smak jest jednak wart każdej minuty spędzonej na przygotowaniach. Niezbędne składniki umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, żeby nie pominąć żadnego potrzebnego produktu. Zdjęcie ilustrujące przygotowanie pochodzi z kanału Smaki Katriny - najlepsze przepisy , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g + 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • ¾ szklanki + ⅔  szklanki cukru
  • 750 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • orzechy włoskie
  • dżem porzeczkowy

Przepis na ciasto Pysznotka

Przygotowanie ciasta Pyszotka rozpocznij od zrobienia budyniu. Do garnka wlej 3 żółtka i mleko. Następnie wsyp jedno opakowanie cukru waniliowego, łyżkę mąki pszennej, ¾ szklanki cukru oraz budyń. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie zagotuj składniki, do momentu zgęstnienia. Masę pozostaw do wystudzenia.

W drugiej kolejności przygotuj spód ciasta. W tym celu do miski wsyp mąkę, cukier puder, jedno opakowanie cukru waniliowego oraz proszek do pieczenia. Dodaj także 150 gramów masła oraz trzy żółtka. Składniki zagnieć na jednolite i gładkie ciasto.

Podziel je na dwie części, umieść w woreczku i schowaj do lodówki na 15 minut. Pierwszą połówką wyklej spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je cienką warstwą dżemu porzeczkowego.

Teraz należy przygotować bezę do ciasta Pysznotka. Do miski wlej 3 białka i ubijaj je za pomocą miksera. Stopniowo wsypuj ⅓ szklanki cukru i przez cały czas ubijaj. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i połącz składniki.

Bezę wyłóż na dżem i równomiernie rozprowadź. Wysyp na nią drobno posiekane orzechy. Całość piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 minut. W czasie pieczenia jednego spodu przygotuj drugi spód dokładnie w ten sam sposób (otrzymasz 2 identyczne części na całe ciasto)

Na koniec przygotuj krem. Do miski włóż 200 gramów miękkiego masła i ubij je za pomocą miksera. Dodaj do niego przygotowany wcześniej budyń i za pomocą miksera połącz składniki w jednolitą masę .

Wyłóż ją na jeden ze spodów i równomiernie rozprowadź na nim budyń. Przykryj go drugim spodem i całe ciasto umieść do lodówki na całą noc. Następnie krój na kawałki i podawaj na deser. Ciasto Pysznotka zachwyci wszystkich, którzy jej spróbują.

Sprawdź także przepis na nietypową zupę oraz poznaj łatwy sposób na sernik rosa .

dżem.jpg
Fot. Canva
Przygotuj prosty farsz i zawiń w naleśniki. Smakują genialnie, mógłbym je jeść non stop
W Biedronce zupełnie zwariowali. Od rana rozdają vouchery na zakupy, wystarczy spełnić 2 warunki
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy