Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przygotuj prosty farsz i zawiń w naleśniki. Smakują genialnie, mógłbym je jeść non stop
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.08.2024 12:52

Przygotuj prosty farsz i zawiń w naleśniki. Smakują genialnie, mógłbym je jeść non stop

naleśniki
fot. youtube.com/sprintcooking

Szybki i tani obiad który smakuje obłędnie? Pomysł na takie właśnie danie znajdziesz w poniższym przepisie. Dobrze znany smak występuje tu w niecodziennej postaci. Uważaj, będziesz je chciała jeść na okrągło.

Naleśniki z ruskim farszem

Każdy dobrze zna połączenie ziemniaka z twarogiem. Jest to smak dobrze nam znany z uwielbianych ruskich pierogów. Zamiast tracić jednak czas na ich mozolne lepienie, skorzystaj z tej pysznej drogi na skróty. Nadzienie zawiń w…naleśniki.

Dobrze przyprawione połączenie ziemniaków i twarogu to farsz, który nie może nie smakować. Można przygotować go w wersji wegetariańskiej albo z mięsnymi skwarkami. Dzięki zastosowaniu ciasta naleśnikowego zamiast pierogów otrzymujemy krokiety, które są o wiele mniej czasochłonne w przygotowaniu.

farsz ruski
fot. youtube.com/sprintcooking
W Biedronce zupełnie zwariowali. Od rana rozdają vouchery na zakupy, wystarczy spełnić 2 warunki

Faszerowane naleśniki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint cooking. Autorka pokazuje tam mniej znaną metodę składania faszerowanych naleśników w trójkąt. Farsz rozsmarowujemy na środkowej części naleśnika i zawijamy jego boki tak, by utworzył trójkąt. Następnie powstałe rogi zawijamy jeszcze raz do środka, zaginając jeden na drugi. Podane w ten sposób wyglądają nietypowo i apetycznie.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • ½ kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 200 g twarogu
  • Pieprz, sól, masło klarowane

Ruskie naleśniki

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Solimy i smażymy na łyżeczce masła, aż cebulka będzie szklista i lekko rumiana.

Do miski wybijamy jajka. Solimy, dodajemy mąkę, mleko i wodę gazowaną. Mieszamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut.

Twaróg (można pomieszać świeży z wędzonym) rozgniatamy w misce z ziemniakami. Dodajemy cebulkę, przyprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.

Patelnię pokrywamy cienką warstwą masła klarowanego. Naleśniki smażymy na złocisto z obu stron. Po każdym odświeżamy cienką powłokę masła. Naleśniki układamy w stosik. Kiedy lekko przestygną, nakładamy farsz i zawijamy.

Wypróbuj też przepisy na pieczoną golonkę i rosół z pieczonych warzyw.

zawinięte naleśniki
fot. youtube.com/sprintcooking