Przygotuj prosty farsz i zawiń w naleśniki. Smakują genialnie, mógłbym je jeść non stop
Szybki i tani obiad który smakuje obłędnie? Pomysł na takie właśnie danie znajdziesz w poniższym przepisie. Dobrze znany smak występuje tu w niecodziennej postaci. Uważaj, będziesz je chciała jeść na okrągło.
Naleśniki z ruskim farszem
Każdy dobrze zna połączenie ziemniaka z twarogiem. Jest to smak dobrze nam znany z uwielbianych ruskich pierogów. Zamiast tracić jednak czas na ich mozolne lepienie, skorzystaj z tej pysznej drogi na skróty. Nadzienie zawiń w…naleśniki.
Dobrze przyprawione połączenie ziemniaków i twarogu to farsz, który nie może nie smakować. Można przygotować go w wersji wegetariańskiej albo z mięsnymi skwarkami. Dzięki zastosowaniu ciasta naleśnikowego zamiast pierogów otrzymujemy krokiety, które są o wiele mniej czasochłonne w przygotowaniu.
W Biedronce zupełnie zwariowali. Od rana rozdają vouchery na zakupy, wystarczy spełnić 2 warunkiFaszerowane naleśniki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint cooking. Autorka pokazuje tam mniej znaną metodę składania faszerowanych naleśników w trójkąt. Farsz rozsmarowujemy na środkowej części naleśnika i zawijamy jego boki tak, by utworzył trójkąt. Następnie powstałe rogi zawijamy jeszcze raz do środka, zaginając jeden na drugi. Podane w ten sposób wyglądają nietypowo i apetycznie.
Składniki
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- ½ kg ziemniaków
- 2 cebule
- 200 g twarogu
- Pieprz, sól, masło klarowane
Ruskie naleśniki
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Solimy i smażymy na łyżeczce masła, aż cebulka będzie szklista i lekko rumiana.
Do miski wybijamy jajka. Solimy, dodajemy mąkę, mleko i wodę gazowaną. Mieszamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 15 minut.
Twaróg (można pomieszać świeży z wędzonym) rozgniatamy w misce z ziemniakami. Dodajemy cebulkę, przyprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.
Patelnię pokrywamy cienką warstwą masła klarowanego. Naleśniki smażymy na złocisto z obu stron. Po każdym odświeżamy cienką powłokę masła. Naleśniki układamy w stosik. Kiedy lekko przestygną, nakładamy farsz i zawijamy.
Wypróbuj też przepisy na pieczoną golonkę i rosół z pieczonych warzyw.