Smakosze.pl Przepisy Nie ma lepszej surówki z pora. Sekretem jest banalny sos
Fot. Canva/Socha

Nie ma lepszej surówki z pora. Sekretem jest banalny sos

2 grudnia 2024

Jaką surówkę podać do obiadu? Sięgnij po pora, dodaj jeszcze lubiany owoc i wartościowe warzywo. Całości dopełni prosty sos, który podkręci smak tej pysznej i zdrowej surówki z pora.

Surówka z pora do każdego obiadu

Pamiętasz o przyrządzaniu surówek do obiadu ? Dodają one nie tylko smaku daniom, ale sprawiają, że posiłek jest zdrowy . Surówki dostarczają witamin i minerałów, które są tak ważne w okresie jesienno-zimowym. Dlatego znakomitym pomysłem będzie przygotowanie surówki z pora do obiadu.

Przyda się tu też jabłko i marchewka. Sos z majonezu i jogurtu naturalnego doda smaku i sprawi, że surówka będzie przyjemnie kremowa . Poznaj przepis na pyszną i wartościową surówkę z pora. Pasuje do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Wyrazista w smaku z nutką naturalnej słodyczy będzie smakować całej rodzinie.

surówka
Fot. Canva
Zepsułem najważniejszą wigilijną zupę. Tak ją uratowałem, trik na medal

Jak przygotować surówkę z pora?

Składniki:

  • 1 por
  • 5 marchew
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu

Przygotowanie surówki zacznij od umycia warzyw i jabłka. P or pokrój w krążki, marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. To samo zrób z jabłkiem .

Starannie wymieszaj składniki w misce. Dołóż majonez i jogurt . Ponownie wymieszaj surówkę. Możesz ją przed podaniem schłodzić w lodówce.

Surówka z pora prosta i zdrowa

Surówka z pora pysznie smakuje i nie trzeba doprawiać jej solą ani pieprzem. Naturalny wyrazisty smak z dodatkiem słodyczy dobrze współgra z sosem majonezowo-jogurtowym . Przygotowanie surówki zajmie niewiele czasu.

Wystarczy kilka składników, by przygotować wartościową surówkę do obiadu . Można ją też wykorzystać na kolację lub zabrać w do pracy. Będzie smakować z pieczywem, czy daniem podanym na ciepło. Pisaliśmy o tym, jak ugotować zupę pieczarkową ze smacznym dodatkiem. Informowaliśmy, jak Książulowi smakowały dania z PGE Narodowego.

surówka
Fot. Canva/arfo

Źródło: przepisy.pl

Nie jedz ze schabowym, rozłóż w łazience. Pozbędziesz się rybika cukrowego w mgnieniu oka
Przenigdy na nim nie smaż. Na patelni zmienia się w truciznę
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy