Smakosze.pl Przepisy Nie marynuję papryki w occie, mam lepszy sposób. Przetwory nie mają sobie równych
Fot. YouTube/Out the Back Door

Nie marynuję papryki w occie, mam lepszy sposób. Przetwory nie mają sobie równych

2 września 2024

Jasne, warzywa w occie mają swój nieodparty urok i cechują się niezwykłym smakiem. Ale jest na świecie tyle sposobów na przyrządzenie przetworów, że warto sięgać po różne przepisy. Wystarczą trzy składniki, więc warto przygotować choćby jeden słoik takiej papryki w oliwie.

Pieczona papryka w słoiku

Przygotowanie przetworów to nie pojedynczy przepis ani nawet ich zestaw. To cały osobny, olbrzymi rozdział sztuki kulinarnej. Zazwyczaj posługujemy się tylko wycinkiem technik związanych z konserwowaniem i kiszeniem produktów.

I tak, rzadko przygotowujemy słoiki pieczonych warzyw. A przecież przetwory to nie tylko surowe kiszonki . Stąd więc pomysł, by w słoiku zamknąć upieczoną paprykę.

pieczona papryka

Weź mięso mielone i zawiń je z serem. Dać komuś medal za ten przepis to mało

Papryka marynowana

Warto spróbować tego przepisu ze względu na rewelacyjny smak takiej gotowej sałatki czy zimowego dodatku do kanapek. Jednak trzeba przy tym pamiętać o odpowiedniej jakości oliwie lub dobrym oleju słonecznikowym. Osoby lubiące eksperymenty mogą oczywiście próbować w słoikach takiej papryki zamykać różne przyprawy .

Składniki

  • 1 kg papryki
  • Oliwa z oliwek lub wysokiej jakości olej słonecznikowy
  • Czosnek
  • Sól
  • Pieprz ziarnisty

Papryka w oliwie

Paprykę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni . Pieczemy przez ok. godzinę (może być potrzeba trochę krócej), aż ich skórka będzie zupełnie spalona. Paprykę przenosimy wtedy do garnka i nakrywamy przykrywką.

Po ok. 30 minutach wyjmujemy papryki i zdejmujemy skórkę. Warzywa rozkrawamy i dzielimy na paski i przekładamy do miski . Solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek, zalewamy oliwą i mieszamy. Następnie paski papryki przenosimy do słoików i dopełniamy je oliwą. Wsypujemy po kilka ziaren pieprzu. Pasteryzujemy przez 20 minut i odstawiamy w suche, ciemne i chłodne miejsce.

Wypróbuj też przepisy na domowe ptasie mleczko i idealne ogórki kiszone .

pieczona papryka

Rośnie wszędzie, a mole uciekają od niej gdzie pieprz rośnie. Wrzucam do szafki w kuchni i po problemie
Tłumy ruszyły z rana do Biedronki. Tylko dziś masło za niecałe 4 złote, są 2 warunki
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy