Nie marynuję papryki w occie, mam lepszy sposób. Przetwory nie mają sobie równych
Jasne, warzywa w occie mają swój nieodparty urok i cechują się niezwykłym smakiem. Ale jest na świecie tyle sposobów na przyrządzenie przetworów, że warto sięgać po różne przepisy. Wystarczą trzy składniki, więc warto przygotować choćby jeden słoik takiej papryki w oliwie.
Pieczona papryka w słoiku
Przygotowanie przetworów to nie pojedynczy przepis ani nawet ich zestaw. To cały osobny, olbrzymi rozdział sztuki kulinarnej. Zazwyczaj posługujemy się tylko wycinkiem technik związanych z konserwowaniem i kiszeniem produktów.
I tak, rzadko przygotowujemy słoiki pieczonych warzyw. A przecież przetwory to nie tylko surowe kiszonki . Stąd więc pomysł, by w słoiku zamknąć upieczoną paprykę.
Papryka marynowana
Warto spróbować tego przepisu ze względu na rewelacyjny smak takiej gotowej sałatki czy zimowego dodatku do kanapek. Jednak trzeba przy tym pamiętać o odpowiedniej jakości oliwie lub dobrym oleju słonecznikowym. Osoby lubiące eksperymenty mogą oczywiście próbować w słoikach takiej papryki zamykać różne przyprawy .
Składniki
- 1 kg papryki
- Oliwa z oliwek lub wysokiej jakości olej słonecznikowy
- Czosnek
- Sól
- Pieprz ziarnisty
Papryka w oliwie
Paprykę układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni . Pieczemy przez ok. godzinę (może być potrzeba trochę krócej), aż ich skórka będzie zupełnie spalona. Paprykę przenosimy wtedy do garnka i nakrywamy przykrywką.
Po ok. 30 minutach wyjmujemy papryki i zdejmujemy skórkę. Warzywa rozkrawamy i dzielimy na paski i przekładamy do miski . Solimy, dodajemy przeciśnięty czosnek, zalewamy oliwą i mieszamy. Następnie paski papryki przenosimy do słoików i dopełniamy je oliwą. Wsypujemy po kilka ziaren pieprzu. Pasteryzujemy przez 20 minut i odstawiamy w suche, ciemne i chłodne miejsce.
Wypróbuj też przepisy na domowe ptasie mleczko i idealne ogórki kiszone .