Zapomnij o kupowaniu. Domowe ptasie mleczko jest o wiele smaczniejsze
Ptasie mleczko, jeden z najbardziej znanych polskich słodyczy, można z łatwością przygotować w domu. W porównaniu do sklepowych będzie miało znacznie lepszy skład. Do jego pysznego smaku dołoży się natomiast ten wynikający z satysfakcji z samodzielnego przyrządzenia tego doskonałego deseru.
Ptasie mleczko
Delikatna mleczna pianka znana jest w Polsce pod nazwą „ptasie mleczko” już od niemal 90 lat. Przez ten czas na zmianę była albo nie była zastrzeżona dla fabryki Wedla, której właściciel Jan wymyślił tę nazwę) oraz jej kontynuatorów państwowych i prywatnych. W międzyczasie jednak stała się popularna także jako domowe ciasto.
Baza ptasiego mleczka, zastygła bita śmietana, może mieć dużo aromatów. W domowych warunkach używamy do stabilizacji smakowych galaretek. Możemy więc wybrać jeden albo więcej smaków, którymi przejdzie nasza masa.
Żadne ziemniaki, żadna cukinia. Najlepsze placki robię z niemal zapomnianego warzywaDomowe ptasie mleko
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Kasieńki. Autorka przygotowuje tam ptasie mleczko z przepisu utrzymanego w duchu PRL-u: przygotowuje polewę z margaryny i bitą śmietanę ze „śnieżki”.
Składniki
- 500 ml śmietanki – jak najtłustszej, min. 30%
- 6 łyżek kakao
- 1 kostka masła
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 3-6 łyżek cukru pudru
- 3 opakowania galaretki
- 100 g żelatyny
Domowy deser z bitej śmietany
W rondelku przygotowujemy polewę. Powoli rozpuszczamy masło, dodając cukier, mleko i kakao. Powoli podgrzewamy, mieszając, aż stopią się w jednolitą masę. Na końcu dodajemy 60 g żelatyny i dokładnie mieszamy. Połowę polewy wylewamy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
W mikserze przygotowujemy masę na ptasie mleczko. Jeśli używamy galaretek o różnych smakach, przygotowujemy każdą porcję osobno. W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretkę, zagęszczając każdą z nich łyżką żelatyny i odstawiamy do przestudzenia.
Do kielicha miksera wlewamy jedną trzecią śmietanki i dodajemy 1-2 łyżki cukru pudru – do smaku. Miksujemy na bitą śmietanę. Następnie porcjami dolewamy przestudzoną galaretkę. Masę wykładamy na zastygłą warstwę czekolady. Wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Czynność powtarzamy z pozostałymi warstwami ptasiego mleczka. Na koniec polewamy ciasto drugą połową polewy. Znów odstawiamy do lodówki – tym razem na kilka godzin, do pełnego stężenia.
Wypróbuj też przepisy na roladę wołową z kurkami i surówkę z kiszonej kapusty.
Źródło: YouTube/Kuchnia Kasieńki