Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź mięso mielone i zawiń je z serem. Dać komuś medal za ten przepis to mało
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.09.2024 13:51

Weź mięso mielone i zawiń je z serem. Dać komuś medal za ten przepis to mało

zawijanie mięsa
fot. youtube.com/cookrate.polska

Prosty i pomysłowy sposób na danie z mięsem mielonym. Jego przygotowanie wymaga chwili czasu, bo trzeba mięso odłożyć do piekarnika. Jednak dzięki temu można przygotować je z wyprzedzeniem, a następnie mieć już gotowy szybki obiad.

Rolady z mięsa mielonego

Patrząc na takie przepisy na szybkie obiady można dojść do wniosku, że cały świat zazdrości nam kotleta mielonego. Czymże innym jest ta rolada z masy mięsnej z jajkiem? To po prostu mielone podane inaczej.

Za panierkę robi tu ciasto naleśnikowe. Ciekawe jest w tym przepisie wykorzystanie techniki smażenia zamrożonego produktu. Choć brzmi to jak zły pomysł, często, zarówno w wypadku mięs, jak i warzyw, jest sposobem na przygotowanie spieczonego z zewnątrz, ale soczystego w środku dania.

zanurzanie roladki
fot. youtube.com/cookrate.polska
Rośnie wszędzie i pomaga na wiele schorzeń. Zalewam wodą i problem z głowy

Szybki obiad

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Cookrate - Polska. Ich wersja to mięso nadziewane serem. Dodatek boczku pozwala jednak utrzymać lepszą strukturę całego dania dzięki soczystości jego plasterków.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 10 plasterków boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • ¼ l mleka
  • 200 g mąki
  • Sól, pieprz, kmin rzymski, czerwona papryka

Obiad z mięsa mielonego

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i kuminem. Wybijamy do miski jedno jajko i wyrabiamy na kleistą masę.

Mięso układamy na kwadratowym kawałku folii do pieczenia. Rozkładamy na równą warstwę. Na niej układamy obok siebie plastry boczku. Opcjonalnie można mięso posypać serem.

Roladę dokładnie, ciasto zawijamy. Pilnujemy, by folia nie dostała się między warstwy mięsa. Roladę zakańczamy z obu stron jak kiełbasę i odstawiamy do zamrażalnika na 2-3 godziny.

W misce rozbijamy pozostałe jajka z odrobiną mleka. Dodajemy mąkę, a następnie, mieszając ciasto, dodajemy porcjami resztę mleka. Solimy do smaku.

Rozwiniętą z folii, zamrożoną mięsną roladę kroimy na plastry o grubości 1,5 cm. Zanurzamy je w cieście naleśnikowym i układamy na patelni z rozgrzaną grubą warstwą oleju do smażenia. Przyrządzamy na złocisto z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na kokosanki i doskonałe ogórki kiszone.

kotleciki w cieście
fot. youtube.com/cookrate.polska
Tagi: Mięso Obiad Ser