Smakosze.pl Produkty Nie pomyl tych wiosennych grzybów. Skutki mogą być opłakane
canva/Inventori, canva/Natallia_Melnychuk

Nie pomyl tych wiosennych grzybów. Skutki mogą być opłakane

21 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Właśnie rozpoczął się sezon na smardze jadalne. Grzyby te są niezwykle delikatne i smaczne. Łatwo jednak pomylić je z piestrzenicą kasztanowatą. Jeśli więc wybierasz się na grzyby, koniecznie sprawdź, jak odróżnić prawdziwy przysmak od bardzo niebezpiecznej trucizny.

Uwaga na piestrzenicę kasztanowatą. Jest podobna do jadalnego smardza

W kwietniu i maju w naszych lasach możemy spotkać smardze jadalne. Co prawda, ze względu na ochronę, można je zbierać tylko na terenie leśnych szkółek czy upraw ogrodniczych, ale z pewnością nie każdy ma tę świadomość.

Smardze jadalne (po prawej stronie na zdjęciu głównym) są delikatne w smaku. Wystarczy, że dokładnie je opłuczemy, pokroimy w talarki i usmażymy na maśle, a otrzymamy przepyszną przekąskę.

Niestety w tym samym czasie możemy natknąć się również na piestrzenicę kasztanowatą (po lewej stronie na zdjęciu głównym). Grzyb jest łudząco podobny do smardza jadalnego. Jest jednak bardzo trujący. Piestrzenicy nie powinniśmy nawet dotykać. Jej toksyna powoduje silne uszkodzenia nerek, śledziony, wątroby i mózgu.

Jest jednak kilka różnic, dzięki którym można bez problemu odróżnić trującego grzyba od wiosennego przysmaku. Jeśli jednak nie masz zbyt dużego doświadczenia, lepiej przed spożyciem poradź się osoby, która grzyby zbiera od lat.

„Niedobrze mi". Tym razem w Kuchennych Rewolucjach problemem nie było jedzenie

Jak odróżnić smardza od piestrzenicy?

Owocnik smardza jadalnego przypomina plaster miodu i ma kolor beżowy, pomarańczowy, szary, a nawet czarny. Trzon grzyba osiąga maksymalnie do 9 cm i 4 cm obwodu. Charakteryzuje się nieregularną, cylindryczną formą. Po przekrojeniu owocnik smardza jest całkowicie pusty. Trzonek smardza jest gładki i regularny.

Piestrzenica kasztanowata osiąga podobne rozmiary do smardza. Owocnik może mieć kolor czerwony, czarny lub brązowy. Jest jednak zaokrąglony, płaski i pofałdowany. Niektórzy porównują wygląd piestrzenicy do mózgu. Trzonek piestrzenicy jest nieregularny, grudkowaty i zgrubiały.

piestrzenica kasztanowata.jpg
Piestrzenica kasztanowata, canva/ezp

Gdzie występują grzyby?

Piestrzenica kasztanowata występuje głównie w lasach sosnowych, jednak nie jest to regułą. Grzyb ten możemy spotkać również w lesie liściastym, mieszanym, a nawet przy drogach i na łąkach. Smardze natomiast rosną na łąkach, w lasach iglastych i mieszanych.

Smardze lubią wilgoć, więc pojawiają się głównie przy strumykach lub stojącej wodzie. Warto wiedzieć, że w Polsce smardze występujące poza terenem leśnych szkółek, ogrodów, upraw ogrodniczych i terenów zieleni są objęte ochroną.

Kupując rzodkiewkę łatwo o fatalną pomyłkę . Kluczowy jest jeden detal. Bosacka wzięła sałatę i pokazała, na co zwracać uwagę podczas zakupów . Nie każdy ma pojęcie.

smardz jadalny.jpg
Smardz jadalny, canva/fotoco-istock
Tak odgrzejesz mielone bez grama oleju, mikrofali i piekarnika. Pokochasz tę metodę
Na etykiecie nie ujawniono istotnego składnika. Ten produkt może być niebezpieczny
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy