Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Kupując rzodkiewkę łatwo o fatalną pomyłkę. Zawsze zwracaj uwagę na ten detal

Kupując rzodkiewkę łatwo o fatalną pomyłkę. Zawsze zwracaj uwagę na ten detal

Rzodkiewka w sklepie
canva/Daniel Heighton

Rzodkiewka właśnie pojawia się w sklepach i na straganach. Zakup warzywa pełnego cennych składników odżywczych i smaku nie jest jednak prosty. Wybierając produkt, warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Polskie okazy będą najsmaczniejsze.
 

Tania rzodkiewka w marketach

Lekko pikantna chrupiąca, o pięknych, intensywnie zielonych liściach — taka jest dobra rzodkiewka. Nowalijka cieszy się ogromną popularnością, lecz zakup sztuk o wyżej opisanych parametrach może stanowić wyzwanie.

Dlaczego? W popularnych sieciach handlowych króluje warzywo sprowadzane z Holandii. Jego cena nie jest wygórowana — zaledwie 2,99 zł za pęczek — ale walory są niestety wątpliwe. Rzodkiewki mają nieregularne kształty, żółknące liście i pomarszczoną skórkę Można się spodziewać, ze smak nie zachwyca.

Takich placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłeś. Ten trik nadaje im chrupkości

Co powoduje obecność zagranicznych rzodkiewek?

Eksperci od polskich upraw są zgodni, że obecność warzywa z zagranicy przyczynia się do strat po ich stronie. Konsumenci wybierają, nierzadko nieświadomie, znikomej jakości towar, bo kusi ich niska cena i chcą skorzystać z okazji, że już są w sklepie.

Pochodzące z rodzimych upraw rzodkiewki trafiają więc do skupów lub są sprzedawane na lokalnych bazarkach. Taka sytuacja z kolei nie pozwala na sprawne „pozbywanie się” towaru i jego migrację do klienta. W konsekwencji warzywa jest dużo i jego wartość spada.

Wybierajmy rzodkiewki z Polski

Polskie warzywo nie tylko wesprze lokalną gospodarkę, ale też będzie miało więcej smaku. Produkt nie spędzi długiego czasu w transporcie i trafi do nas w dobrym stanie, zachwycając smakiem.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na przysmaki z rzodkiewki. Szczególnie polecamy wersję zapiekaną z czosnkiem. Z liści natomiast warto przygotować pikantne pesto — jest idealne do makaronu.

Rzodkiewka w sklepie nie zachwyca.png
canva/LaperladiLabuan

Źródło: warzywa.pl