Smakosze.pl Przepisy Nie robię już kanapek na śniadanie. Ta szybka propozycja z zaledwie 3 składników bije je na głowę
TikTok @patitv_pl

Nie robię już kanapek na śniadanie. Ta szybka propozycja z zaledwie 3 składników bije je na głowę

30 lipca 2023

Śniadanie nie musi oznaczać nudnych kanapek. Równie szybko, a przede wszystkim na ciepło, przygotujemy smaczne placki z twarogu. Wystarczy połączyć trzy składniki i usmażyć, nawet niekoniecznie na tłuszczu. Danie jest lekkie i sycące, Musicie spróbować.

Przepis na śniadaniowe placki z twarogu

Przygotowanie pełnego wartości odżywczych, smacznego i niedrogiego posiłku nie musi zająć wiele czasu. Ciepłe śniadanie na bazie twarogu stanowi potwierdzenie tej tezy. Zaledwie trzy produkty i chwila spędzona przy kuchni zaowocują sycącymi plackami, które pokocha cała rodzina.

Składniki:

  • 500 g twarogu, najlepiej półtłustego
  • 2 duże jaja
  • 80 g mąki pszennej
Te ogórki curry w zeszłym roku były hitem w moim domu. Teraz nastawię ich znacznie więcej

Jak przygotować szybkie śniadanie? Wystarczą 3 składniki

Zaczynamy od umieszczenia twarogu w misce i rozdrobnienia go przy pomocy widelca. Następnie wbijamy jajo i wsypujemy mąkę. Składniki bardzo dokładnie łączymy.

Rozgrzewamy patelnię — wraz z tłuszczem, jeśli nie ma nieprzywierającej powłoki. Z uzyskanej masy formujemy niewielkie kuleczki i smażymy je, po położeniu delikatnie rozpłaszczając je przy pomocy drewnianej łopatki. Gdy placki z twarogu będą rumiane z obu stron, układamy je na talerzu.

Jak podać placki z twarogu?

Danie na śniadanie idealnie smakuje z syropem klonowym lub miodem. Świetnym pomysłem będzie też podanie go z dowolnym dżemem lub świeżymi owocami sezonowymi. Polecamy letnie klasyki, czyli jagodę, porzeczki lub borówkę amerykańską.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smaczne śniadanie. Sprawdźcie koniecznie pobudzającą owsiankę z kawą , którą poleca dietetyk. Być może spodoba wam się też patent na proste placki z banana i płatków owsianych .

Źródło: TikTok/patitv_pl

Jajko z chochli to prawdziwy przebój. Jest bardzo zdrowe i za każdym razem się udaje
Kotlety babci Krysi zawsze są soczyste. Podejrzałam, co do nich dodaje. 1 łyżka, a taki efekt
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy