Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Dr Bartek Kulczyński

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju

23 Marca 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Owsianka z kawą będzie o niebo lepsza niż klasycznie przyrządzana na mleku czy wodzie. Polecane przez dietetyka danie jest proste w przygotowaniu i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. A przy okazji dodaje energii do pracy. 

Dlaczego warto jeść owsiankę na kawie?

Przygotowana z dodatkiem pobudzającego naparu potrawa dostarczy nam szereg niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu pierwiastków, przede wszystkim potasu, żelaza czy magnezu, w które obfitują zarówno płatki owsiane, jak i dodawane do nich kakao.

Ciepły posiłek będzie też bogaty w białko, antyoksydanty oraz witaminy, przede wszystkim witaminę B1 i C. Regularne sięganie po ten przysmak korzystnie wpłynie na nasz układ krążenia, trawienie oraz odegra istotną rolę w profilaktyce cukrzycy i insulinooporności.

co zrobić, żeby biszkopt nie opadał?

Biszkopt opada po upieczeniu? 1 trick z piekarnikiem i raz na zawsze zapomnisz o problemie

CZYTAJ DALEJ

Przepis na owsiankę kawową z malinami

Pobudzające, sycące i niesamowicie smaczne połączenie płatków owsianych, kakao kawy i malin skusi nawet wybrednych. Wykonanie owsianki nie jest trudne, a jej spożycie pomoże świetnie zacząć dzień.

Składniki:
  • 50 g płatków owsianych, najlepiej górskich
  • 3 g otrąb owsianych
  • 7 g siemienia lnianego
  • 70 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 250 ml mleka lub napoju sojowego
  • 70 g malin świeżych lub mrożonych
  • 10-15 g dowolnych orzechów np. włoskich czy laskowych
  • pół łyżeczki kakao
  • szczypta cynamonu

Jak zrobić znakomitą owsiankę? Dietetyk poleca połączyć płatki owsiane z kawą

Płatki owsiane zalewamy ciepłą kawą oraz mlekiem lub napojem roślinnym. Wsypujemy kakao. Całość podgrzewamy przez 2-3 minuty, po czym przenosimy do miseczki. Mieszamy z otrębami owsianymi, świeżo zmielonym siemieniem lnianym, wybranymi orzechami, cynamonem i malinami.

Wskazówka: korzystając z płatków owsianych błyskawicznych, nie będzie konieczności podgrzewania. Wystarczy zalać produkty gorącym naparem i poczekać około 5 minut. W tym czasie zmiękną i będą gotowe do spożycia.

Jak podać owsiankę kawową?

Pobudzające danie śniadaniowe warto zjeść na ciepło ze świeżymi owocami. Maliny można zastąpić innymi owocami jagodowymi, poza sezonem korzystając śmiało z wersji mrożonej. Jej spożycie ma tyle samo korzyści, co sięganie po te produkty latem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne i sycące śniadania. Szczególnie polecamy prostą i aromatyczną owsiankę pieczona z jabłkami . Być może też spodoba wam się receptura na wyborny omlet bezjajejczny .

Owsianka kawowa jest pyszna.png
canva/DmitryMS

Źródło: YT/ Dr Bartek Kulczyński

surówka od Ewy Wachowicz

Wachowicz ulepszyła przepis na zwykłą surówkę z selera. Ten dodatek jest strzałem w 10

CZYTAJ DALEJ
Mleko owsiane Anny Lewandowskiej

W sklepie kosztuje fortunę, a Lewandowska robi je za grosze. Przepis na ten napój jest hitem

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >