Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju

Nie na mleku, nie na wodzie. Dietetyk zaleca owsiankę na uwielbianym napoju

Owsianka z kawą
Screen z filmu na kanale YouTube Dr Bartek Kulczyński

Owsianka z kawą będzie o niebo lepsza niż klasycznie przyrządzana na mleku czy wodzie. Polecane przez dietetyka danie jest proste w przygotowaniu i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. A przy okazji dodaje energii do pracy. 

Dlaczego warto jeść owsiankę na kawie?

Przygotowana z dodatkiem pobudzającego naparu potrawa dostarczy nam szereg niezbędnych do dobrego funkcjonowania organizmu pierwiastków, przede wszystkim potasu, żelaza czy magnezu, w które obfitują zarówno płatki owsiane, jak i dodawane do nich kakao.

Ciepły posiłek będzie też bogaty w białko, antyoksydanty oraz witaminy, przede wszystkim witaminę B1 i C. Regularne sięganie po ten przysmak korzystnie wpłynie na nasz układ krążenia, trawienie oraz odegra istotną rolę w profilaktyce cukrzycy i insulinooporności.

Biszkopt opada po upieczeniu? 1 trick z piekarnikiem i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Przepis na owsiankę kawową z malinami

Pobudzające, sycące i niesamowicie smaczne połączenie płatków owsianych, kakao kawy i malin skusi nawet wybrednych. Wykonanie owsianki nie jest trudne, a jej spożycie pomoże świetnie zacząć dzień.

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych, najlepiej górskich
  • 3 g otrąb owsianych
  • 7 g siemienia lnianego
  • 70 ml świeżo zaparzonej kawy
  • 250 ml mleka lub napoju sojowego
  • 70 g malin świeżych lub mrożonych
  • 10-15 g dowolnych orzechów np. włoskich czy laskowych
  • pół łyżeczki kakao
  • szczypta cynamonu

Jak zrobić znakomitą owsiankę? Dietetyk poleca połączyć płatki owsiane z kawą

Płatki owsiane zalewamy ciepłą kawą oraz mlekiem lub napojem roślinnym. Wsypujemy kakao. Całość podgrzewamy przez 2-3 minuty, po czym przenosimy do miseczki. Mieszamy z otrębami owsianymi, świeżo zmielonym siemieniem lnianym, wybranymi orzechami, cynamonem i malinami.

Wskazówka: korzystając z płatków owsianych błyskawicznych, nie będzie konieczności podgrzewania. Wystarczy zalać produkty gorącym naparem i poczekać około 5 minut. W tym czasie zmiękną i będą gotowe do spożycia.

Jak podać owsiankę kawową?

Pobudzające danie śniadaniowe warto zjeść na ciepło ze świeżymi owocami. Maliny można zastąpić innymi owocami jagodowymi, poza sezonem korzystając śmiało z wersji mrożonej. Jej spożycie ma tyle samo korzyści, co sięganie po te produkty latem.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pyszne i sycące śniadania. Szczególnie polecamy prostą i aromatyczną owsiankę pieczona z jabłkami. Być może też spodoba wam się receptura na wyborny omlet bezjajejczny.

Owsianka kawowa jest pyszna.png
canva/DmitryMS

Źródło: YT/ Dr Bartek Kulczyński