Nie ryż, nie ziemniaki. To najlepszy dodatek do każdego obiadu
Ziemniaki to unikatowe warzywa, które pasują do wielu potraw i mogą być podane w wielu postaciach. Między innymi można z nich zrobić frytki lub placki ziemniaczane. Można również je upiec, czy też tradycyjnie ugotować i podać jako dodatek do kotletów. Jednak posiłki warto urozmaicać. Istnieje naprawdę wiele alternatyw dla zwykłych ziemniaków. Koniecznie sprawdź, o jakie chodzi.
Co zamiast ziemniaków?
Ziemniaki to tradycyjny dodatek do np. kotletów czy gołąbków. Warto jednak z różnych powodów czasami od nich odstąpić i zdecydować się na coś innego . Jakie mogą być alternatywy dla ziemniaków?
Jeśli jesteśmy choćby na diecie odchudzającej, warto zwrócić uwagę na produkty o niskim indeksie glikemicznym, a także wysokiej zawartości błonnika pokarmowego . Takie elementy żywności nie tylko są bardzo zdrowe, ale również pozwolą nam ograniczyć przyjęte kalorie. Mogą to być między innymi kasza jęczmienna, kasza kuskus, ryż brązowy, kasza jaglana, a także purée z różnego rodzaju warzyw takich jak choćby kalafior czy dynia .
Jakie warzywa zamiast ziemniaków?
Ziemniaki są świetnym dodatkiem do obiadu i wielu potraw, jednak czasami warto sięgnąć po coś innego. Można je zastąpić między innymi batatami , które są słodkie i soczyste, a do tego zdrowe. Są bogate w błonnik, a także w witaminę A i C.
Inną alternatywą mogą być kalafior i brokuły , które również świetnie sprawdzą się jako brakujący element na talerzu. Ich właściwości wspomagają trawienie oraz są bogatym źródłem witamin.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Ponadto fantastycznym pomysłem jest także cukinia , która jest delikatna w smaku i zawiera dużo potasu. Może być świetnym elementem diety ze względu na to, że jest niskokaloryczna.
Dobrym rozwiązaniem mogą być też wszelkiego rodzaju purée. My ze swojej strony możemy zaproponować purée z dyni , które jest bogate w witaminy oraz właściwości sprzyjające naszemu zdrowiu.
Czym jest topinambur
Topinambur, zwany także słonecznikiem bulwiastym, to roślina korzeniowa o subtelnym, orzechowym smaku , wzbogaconym nutą słodyczy . Jego korzenie sięgają Ameryki Południowej i zyskują popularność w kuchni dzięki wyjątkowym właściwościom.
Mowa oczywiście o właściwościach odchudzających, dlatego topinambur jest świetnym zamiennikiem ziemniaków i nie tylko. Można go zwyczajnie wprowadzić do diety. Zawiera dużo żelaza, potasu oraz witaminy B, więc bardzo sprzyja zdrowiu. Można go podawać w wielu wersjach, między innymi pieczonej, gotowanej oraz na surowo .
Jakie zastosowania ma topinambur?
Topinambur jest uniwersalny i ma wiele zastosowań w kuchni. Przede wszystkim można go podać na surowo w formie przekąski . Ewentualnie przygotować z niego chrupiące chipsy. Ponadto pasuje on idealnie jako dodatek do dania głównego . Można go dodać np. do zupy dyniowej. Tak jak wspominaliśmy, świetnie sprawdzi się również jako zamiennik ziemniaków. Wykorzystywany jest także do sałatek .
Sprawdź przepis na ciasto francuskie z jabłkami . Zobacz jakiej wpadki dopuściła się Biedronka .