Weź jabłka i ciasto francuskie. Ten deser smakuje lepiej niż z cukierni
Deser z ciasta francuskiego zawsze wychodzi i jest pyszny. Teraz będzie też niezwykle efektowny dzięki temu przepisowi. Jabłkowe róże z ciasta francuskiego to kulinarne dzieło sztuki. Piękne i apetyczne będą idealne na deser.
Deser z ciasta francuskiego dla każdego
Desery w wielu domach to już słodka tradycja. Muszą trafić na stół zaraz po obiedzie. W karnawale warto pomyśleć o pysznym i efektownym smakołyku. Wygląda obłędnie, jeszcze lepiej smakuje i jest prosty w przygotowaniu. Mowa o jabłkowych różach z ciasta francuskiego.
Ten wyborny deser z ciasta francuskiego na każdym zrobi wrażenie. Wygląd to jedno, a smak jest poezją. Jabłkowe róże z ciasta francuskiego upieczemy w foremkach do muffinek. Z dodatkiem konfitury z brzoskwiń i cynamonu dosłownie rozpłyną się w ustach. Przepis prezentujemy poniżej.
Strzelczyk robi rolady z mięsa, o którym nikt by nie pomyślał. Obiad na medalJak przygotować jabłkowe róże z ciasta francuskiego?
Składniki:
- 1 ciasto francuskie
- 2 jabłka
- szczypta cynamonu
- konfitura z brzoskwiń
- 16 g cukru waniliowego
Przygotowanie deseru z ciasta francuskiego zaczniemy od pokrojenia jabłek w cienkie plasterki. Owoców nie obieramy, tylko usuwamy pestki. Jabłka wrzucamy do gotującej się wody. Musi przykryć owoce. Wsypujemy cynamon, gotujemy ok. 3 minuty i odcedzamy.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż. Na środku każdego paska nakładamy 1 łyżeczkę konfitury. Na nią równomiernie jabłka, dół ciasta lekko podwijamy i zwijamy w kształt róży. Deser układamy w odstępach na blasze. Możemy też upiec w foremkach do muffinek.
Jabłkowe róże, czyli deser doskonały
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem. Jabłkowe róże z ciasta francuskiego pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu możemy jeszcze posypać je cukrem pudrem. Deser z ciasta francuskiego prezentuje się bardzo efektowanie na stole.
Słodkie róże kuszą smakiem, zapachem cynamonu i wyglądem. Przydadzą się podczas przyjęć okolicznościowych lub jako deser po obiedzie. Dzięki przepisowi powyżej przygotujemy je szybko i w prosty sposób. Pisaliśmy, jakich pączków nie kupować na Tłusty Czwartek. Polecaliśmy przepis na wyjątkowo pyszne gołąbki od Magdy Gessler.