Dr Gerard zmienił skład ukochanych wafelków pryncypałków. Internauci oburzeni
„Pryncypałki” to unikatowe słodycze, które jakiś czas temu zdobyły sympatię wielu osób. Jednak jak mogliśmy się ostatnio dowiedzieć za pośrednictwem użytkownika portalu wykop.pl, popularne słodycze zmieniły swój skład, co niesie za sobą gorszą jakość. Dr Gerard, który jest producentem tych przekąsek, wyjaśnił powody podjęcia takiej decyzji.
Czym są „Pryncypałki"?
„Pryncypałki” to fantastyczna kombinacja smaków, na którą do tej pory składały się wafelki, krem kakaowy oraz przepyszna czekolada autorstwa dr Gerarda. Co sprawia, że te słodycze są takie smaczne? Na pewno to, że każdy wafelek zanurzany jest we wspomnianej najwyższej jakości czekoladzie, a także połączenie tego z pozostałymi składnikami sprawia, że nasze kubki smakowe są zachwycone. Czy po zmianie składu „Pryncypałek” dalej tak będzie?
Weź jabłka i ciasto francuskie. Ten deser smakuje lepiej niż z cukierniJak zmienił się skład?
Na portalu wykop.pl możemy przeczytać wpis jednego z użytkowników, który dosadnie skomentował zmianę składu popularnych wafelków.
Przypomina taką „starą sztuczną czekoladę" i naprawdę się zawiodłem już samym zapachem po otwarciu opakowania - napisał jeden z użytkowników
Dalsza część tekstu pod filmem.
Co się zmieniło? Od teraz na opakowaniu „Pryncypałek” możemy przeczytać „Wafelki kakaowe zdobione czekoladą mleczną”. Wcześniej natomiast był to napis o treści „Wafelki z kremem kakaowym w czekoladzie”. Okazuje się jednak, że nie jest to jedyna zmiana.
Fani „Pryncypałek" oburzeni zmianą składu
W sieci pojawiło się wiele komentarzy internautów wyrażających opinię na temat decyzji podjętej przez producenta wafelków. Fani słodyczy nie kryją oburzenia.
Dzięki za alert zawczasu
Ostatnio dałem się złapać i kupiłem nową wersję. Zjadłem może 2 szt. i reszta do śmieci
Ciekawy trend, bo wiele produktów idzie w drugą stronę jak np. chipsy czy dania gotowe, które ulepszają swój skład. Myślałem, że słodycze też powoli pójdą w tę stronę
- napisali użytkownicy
Skupmy się jednak na samym składzie. W poprzednim wydaniu popularnych słodyczy konsumenci byli poinformowani, że czekolada razem z miazgą kakaową to 41,1% całego produktu. W nowym składzie natomiast pojawia się jedynie wzmianka o obecności czekolady mlecznej. Może to sugerować, że zawiera ona mniej kakao.
Dodatkowo we wcześniejszej wersji była podana informacja o tym, że wafelki zawierały 37% kremu kakaowego. Teraz nie ma niestety takiej informacji.
Producent wyjaśnia powody swojej decyzji
Do całej sytuacji odniósł się sam producent „Pryncypałek”, czyli firma dr Gerrard. Dla redakcji WP Finanse postanowiła wyjaśnić powody swojej decyzji.
W związku z dotkliwym wzrostem cen kakao, który od wielu miesięcy utrzymuje się na światowych rynkach, i aby nie podnosić cen naszych produktów z dużym udziałem czekolady, zdecydowaliśmy się na modyfikację ich receptur - wyjaśniła w imieniu firmy Joanna Brewińska
Jak się okazuje, zmiana składu popularnych wafelków nie była jedynym rozwiązaniem, które firma brała pod uwagę. W grę wchodziła również podwyżka ceny.
Naszym celem było uchronienie konsumentów przed znaczącymi podwyżkami - cena paczki "Pryncypałek" 200g wzrosłaby do ponad 10 zł. Jednocześnie zależało nam na zachowaniu dobrej jakości i smaku naszych produktów. Ostatecznie, dzięki pracy naszych technologów i w wyniku prowadzonych testów, wypracowaliśmy optymalną recepturę - dodaje
Jednocześnie firma nie wyklucza powrotu do poprzedniej receptury.
Sprawdź przepis na rolady z mięsa. Zobacz, jaka surówka jest idealna do ryby.