To mój ulubiony przepis na kalafiora. Jest tak pyszny, że mąż zawsze prosi o dwie dokładki
Zwykle przyrządzałam kalafior z bułką tartą. Jednak teraz zapiekam go w apetycznej marynacie. Do tego wyraziste w smaku dodatki i danie wychodzi, że palce lizać. Smakuje tak dobrze, że w mgnieniu oka znika z talerzy.
Przepis na kalafior dla każdego smakosza
Kalafior jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Zwykle podawałam go jako dodatek do mięsa i ziemniaków. Robiłam go w bułce tartej z masełkiem. Przyznam, że kalafior w takiej wersji zawsze cieszył się powodzeniem. Jednak ostatnio odkryłam inny przepis. Kalafior przyrządzam w marynacie z jogurtu greckiego, miodu i czosnku.
Zapiekam go i podaje potem z dodatkiem podsmażanej cebuli czerwonej, ostrej papryczki i orzeszków piniowych. Danie wychodzi, że palce lizać. Uwielbia go moja cała rodzina, a mąż nawet prosi o dwie dokładki. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Frische Rezepte. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
W tym roku na Wielkanoc podam takie tulipany z jajek. Robi się je prościej niż myślisz Niezwykłe warzywo w Biedronce. Ma cenne witaminy i działa przeciwnowotworowoJak zrobić kalafior zapiekany w marynacie?
Składniki na marynatę:
- 1 kalafior
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- sok z połowy cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
Pozostałe składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1 ostra papryczka
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- koperek
Przygotowanie dania zacznij od ugotowania kalafiora. Teraz przygotuj marynatę. Do miski włóż przecier pomidorowy, pokrój drobno czerwoną paprykę, wlej oliwę z oliwek i jogurt grecki. Wymieszaj i wlej sok z cytryny, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżkę miodu. Dokładnie wymieszaj składniki.
Ugotowany kalafior włóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj go marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30 minut. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Cebulę posiekaj i podsmaż, dodaj pokrojoną papryczkę i wrzuć orzeszki piniowe. Praż je pozostałymi składnikami przez 5 minut. Pokrój koperek i dołóż na patelnię.
Kalafior, który zachwyca smakiem
Teraz wyjmij kalafior z piekarnika i wyłóż na niego zawartość patelni. Danie od razu podawaj. Jest obłędnie pyszne i każdy, kto spróbuje kalafiora w takiej odsłonie, prosi o przepis. Polecam go każdemu, bo jest prosty i daje znakomity efekt.
Kalafior ma wyjątkowy wyrazisty smak. Marynata idealnie do niego pasuje, a dodatki sprawiają, że chętnie sięgniesz po dokładkę. To danie u mnie w domu stało się prawdziwym hitem. Rodzina uwielbia kalafior w takim wydaniu. Pisaliśmy o mielonych z białej kiełbasy, które pasują na Wielkanoc. Radziliśmy, jak zrobić kotlety z makreli i ryżu.
Źródło: YouTube/frischerezepte
Zdjęcia: screen YouTube/frischerezepte