Nie uwierzysz co Czesi dodają do placków ziemniaczanych. 100 razy lepsze od zwykłych
Placki ziemniaczane po czesku są znakomite. Chrupiące i pełne smaku danie zawiera boczek, dzięki czemu jego tekstura jest jeszcze ciekawsza. Wykonanie wciąż pozostaje proste. Musicie spróbować.
Obok placków ziemniaczanych po czesku, wzbogaconych o boczek i doprawionych majerankiem oraz czosnkiem, nikt nie przejdzie obojętnie. Pięknie pachnący, chrupiący i sycący rarytas nie ma sobie równych. Raz spróbujecie i jeszcze nie raz je usmażycie. Są wyśmienite.
Przepis na placki ziemniaczane po czesku
Składniki:
-
1 kg ziemniaków 2 duże jaja
-
125 ml mleka
-
około 200 g boczku
-
około 150 g mąki ziemniaczanej
-
1 główka czosnku
-
1-2 łyżki majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
smalec do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane po czesku? Dodajcie boczek, a będą pyszne
Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach wprost do dużej miski. Następnie dodajemy jaja, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, i pokrojony w kosteczkę boczek. Wszystko doprawiamy majerankiem i mieszamy, delikatnie ugniatając składniki.
Masę odstawiamy na 3-4 minuty. Wrzucamy posiekany czosnek i wlewamy mleko, po czym, jeśli masa jest jeszcze mało zwarta, wsypujemy do 3 łyżek mąki ziemniaczanej. Dalej wyrabiamy, a jeśli płynu w misce wciąż będzie sporo, wsypujemy kolejne 2 łyżki skrobi.
Na patelni topimy smalec. Masę przenosimy na patelnię, formując placki. Smażymy na niewielkim ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na koniec placki ziemniaczane po czesku powinny być lekko rumiane. Podajemy z kapustą kiszoną lub z kwaśną śmietaną. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ziemniaczane. Szczególnie polecamy prosty patent na danie z dodatkiem pieczarek i sera żółtego . Być może skusi was też specjał przyrządzany z ugotowanych ziemniaków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zaczęło się od rana w Biedronce, wszyscy na to czekali. Masło i inne produkty za bezcen
-
Bez drożdży, sody i proszku do pieczenia. Najlepsze kucharki tylko tak robią puszyste racuchy
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama