Smakosze.pl Przepisy Nie uwierzysz co Czesi dodają do placków ziemniaczanych. 100 razy lepsze od zwykłych
canva/JackF

Nie uwierzysz co Czesi dodają do placków ziemniaczanych. 100 razy lepsze od zwykłych

10 lutego 2023

Placki ziemniaczane po czesku są znakomite. Chrupiące i pełne smaku danie zawiera boczek, dzięki czemu jego tekstura jest jeszcze ciekawsza. Wykonanie wciąż pozostaje proste. Musicie spróbować.

Obok placków ziemniaczanych po czesku, wzbogaconych o boczek i doprawionych majerankiem oraz czosnkiem, nikt nie przejdzie obojętnie. Pięknie pachnący, chrupiący i sycący rarytas nie ma sobie równych. Raz spróbujecie i jeszcze nie raz je usmażycie. Są wyśmienite.

Przepis na placki ziemniaczane po czesku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 2 duże jaja

  • 125 ml mleka

  • około 200 g boczku

  • około 150 g mąki ziemniaczanej

  • 1 główka czosnku

  • 1-2 łyżki majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • smalec do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane po czesku? Dodajcie boczek, a będą pyszne

Zaczynamy od obrania i umycia ziemniaków. Ścieramy je na tarce o drobnych oczkach wprost do dużej miski. Następnie dodajemy jaja, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, i pokrojony w kosteczkę boczek. Wszystko doprawiamy majerankiem i mieszamy, delikatnie ugniatając składniki.

Masę odstawiamy na 3-4 minuty. Wrzucamy posiekany czosnek i wlewamy mleko, po czym, jeśli masa jest jeszcze mało zwarta, wsypujemy do 3 łyżek mąki ziemniaczanej. Dalej wyrabiamy, a jeśli płynu w misce wciąż będzie sporo, wsypujemy kolejne 2 łyżki skrobi.

Na patelni topimy smalec. Masę przenosimy na patelnię, formując placki. Smażymy na niewielkim ogniu przez kilka minut z każdej strony. Na koniec placki ziemniaczane po czesku powinny być lekko rumiane. Podajemy z kapustą kiszoną lub z kwaśną śmietaną. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na ziemniaczane. Szczególnie polecamy prosty patent na danie z dodatkiem pieczarek i sera żółtego . Być może skusi was też specjał przyrządzany z ugotowanych ziemniaków .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy