Nie uwierzysz, co Strzelczyk ukrył pod ziemniakami. Ta zapiekanka to obiadowy hit
Zapiekanka ziemniaczana nie musi być nudna. Tomasz Strzelczyk dodaje do niej polędwiczki, boczek i pieczarki uzyskując smaczne danie obiadowe. Przygotowanie wcale nie jest trudne, a całość wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną Tomasza Strzelczyka
Dania z ziemniakami można przygotować na wiele sposobów. Dziś zachęcamy was do przetestowania pomysłu Tomasza Strzelczyka , który pod pysznym warzywnym purée układa polędwiczki wieprzowe, boczek i kilka warzyw. Uzyskuje smakowitą potrawę, której mało kto się oprze.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 200 g boczku
- 1,2 kg ziemniaków, obranych
- 250 g pieczarek
- 2 spore cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łodygi selera naciowego
- 250 ml śmietanki
- 60 g masła
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- świeży tymianek
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną? Strzelczyk dodaje polędwiczki
Przygotowanie zaczynamy od ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy je w plastry. Boczek także kroimy — w niewielką kostkę — a następnie wytapiamy go na patelni. W międzyczasie cebulę tniemy na półtalarki, a pieczarki w plasterki.
Na tłuszczu z boczku zrumieniamy polędwiczki, zdejmujemy je i smażymy pieczarki. Gdy się trochę zredukują, wrzucamy cebulkę i kontynuujemy smażenie, aż się zeszkli i zmięknie. Do gotowych ziemniaków dodajemy 2 spore łyżki masła, po czym rozgniatamy je na purée przy pomocy praski.
Pozostały tłuszcz wrzucamy na patelnię wraz z posiekanym świeżym tymiankiem. Na koniec do składników na patelni dodajemy też trochę soli i pieprzu, pokrojony w niewielkie kawałki seler naciowy oraz rozdrobniony czosnek. Mieszamy, a następnie wszystko łączymy z boczkiem i polędwiczką.
Masę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Śmietankę łączymy z mąką i przyprawami. Sosem zalewamy zawartość naczynia, a następnie na wierzchu układamy ziemniaczane purée. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Jak podać zapiekankę ziemniaczaną?
Najlepiej zaserwować danie na obiad wraz z soczystą i świeżą surówką. Przed podaniem warto odczekać 5-10 minut — wtedy wszystko „dojdzie”. Już na talerzu zapiekankę ziemniaczaną posypujemy zieleniną.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Tomasza Strzelczyka. Spróbujcie koniecznie jego pysznej wersji gołąbków , która nie wymaga długiego gotowania czy pieczenia. Być może skusi was także patent na rolowane pierogi .
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA