Smakosze.pl Przepisy Nie uwierzysz, co Strzelczyk ukrył pod ziemniakami. Ta zapiekanka to obiadowy hit
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Nie uwierzysz, co Strzelczyk ukrył pod ziemniakami. Ta zapiekanka to obiadowy hit

9 maja 2023

Zapiekanka ziemniaczana nie musi być nudna. Tomasz Strzelczyk dodaje do niej polędwiczki, boczek i pieczarki uzyskując smaczne danie obiadowe. Przygotowanie wcale nie jest trudne, a całość wprost rozpływa się w ustach. Spróbujecie?

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną Tomasza Strzelczyka

Dania z ziemniakami można przygotować na wiele sposobów. Dziś zachęcamy was do przetestowania pomysłu Tomasza Strzelczyka , który pod pysznym warzywnym purée układa polędwiczki wieprzowe, boczek i kilka warzyw. Uzyskuje smakowitą potrawę, której mało kto się oprze.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 200 g boczku
  • 1,2 kg ziemniaków, obranych
  • 250 g pieczarek
  • 2 spore cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 250 ml śmietanki
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • świeży tymianek
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Skandaliczne nagranie z Biedronki. To szok, co kasjer zrobił z jedzeniem

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną? Strzelczyk dodaje polędwiczki

Przygotowanie zaczynamy od ugotowania ziemniaków w osolonym wrzątku. Polędwiczki oczyszczamy z błon i kroimy je w plastry. Boczek także kroimy — w niewielką kostkę — a następnie wytapiamy go na patelni. W międzyczasie cebulę tniemy na półtalarki, a pieczarki w plasterki.

Na tłuszczu z boczku zrumieniamy polędwiczki, zdejmujemy je i smażymy pieczarki. Gdy się trochę zredukują, wrzucamy cebulkę i kontynuujemy smażenie, aż się zeszkli i zmięknie. Do gotowych ziemniaków dodajemy 2 spore łyżki masła, po czym rozgniatamy je na purée przy pomocy praski.

Pozostały tłuszcz wrzucamy na patelnię wraz z posiekanym świeżym tymiankiem. Na koniec do składników na patelni dodajemy też trochę soli i pieprzu, pokrojony w niewielkie kawałki seler naciowy oraz rozdrobniony czosnek. Mieszamy, a następnie wszystko łączymy z boczkiem i polędwiczką.

Masę przekładamy na dno naczynia żaroodpornego. Śmietankę łączymy z mąką i przyprawami. Sosem zalewamy zawartość naczynia, a następnie na wierzchu układamy ziemniaczane purée. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 190 stopni Celsjusza.

Jak podać zapiekankę ziemniaczaną?

Najlepiej zaserwować danie na obiad wraz z soczystą i świeżą surówką. Przed podaniem warto odczekać 5-10 minut — wtedy wszystko „dojdzie”. Już na talerzu zapiekankę ziemniaczaną posypujemy zieleniną.

Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Tomasza Strzelczyka. Spróbujcie koniecznie jego pysznej wersji gołąbków , która nie wymaga długiego gotowania czy pieczenia. Być może skusi was także patent na rolowane pierogi .

Zapiekanka ziemniaczana Tomasza Strzelczyka jest znakomita.png
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA


Czy trzeba obierać rabarbar? Sam odpowie ci na to pytanie
Wsyp łyżeczkę do gotujących się nóżek. Galareta będzie zdrowsza niż zwykle
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy