Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne gotowanie, żadne pieczenie. Strzelczyk ma 100 razy lepszy sposób na gołąbki

Żadne gotowanie, żadne pieczenie. Strzelczyk ma 100 razy lepszy sposób na gołąbki

Gołąbki smażone na patelni
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Gołąbki można zrobić szybciej, niż myślicie. Wybierając młodą kapustę, z łatwością przyrządzicie je na patelni — tak, jak pokazał Tomasz Strzelczyk. Obyło się bez zapiekania czy długiego gotowania.

Przepis na znakomite gołąbki z patelni

Młoda kapusta nie wymaga długiego gotowania. Tomasz Strzelczyk właśnie ją wybrał do zrobienia gołąbków. Nie piekł ich i nie gotował — po prostu usmażył, uprzednio panierując. Wyszły znakomicie.

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 400 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g dowolnych kasz
  • świeże listki tymianku
  • 3 duże jaja
  • bułka tarta do panierowania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
Całe życie źle kroiłaś kalafiora. Mistrz kuchni zdradził najlepszy patent

Jak przygotować gołąbki z patelni?

Zaczynamy od ugotowania mieszanki kasz w osolonym wrzątku. Wody w garnku powinno być tyle, by nad ziarnami była 1,5-centymetrowa warstwa płynu. Gdy nieco zwiększy objętość, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, by „doszła”. Siekamy cebulę oraz czosnek. Pieczarki ścieramy na tarce o większych oczkach.

Na patelni rozgrzewamy olej — będziemy na nim zrumieniać grzyby. Gdy znacznie już się zredukują, wrzucamy cebulę oraz tymianek. Smażymy, a po chwili także czosnek, sól i trochę świeżo zmielonego pieprzu.

Kapustę sparzamy, uprzednio usuwając głąb. Zawartość patelni łączymy z kaszami. Dodajemy też najmniejsze, wewnętrzne liście kapusty, po uprzednim ich posiekaniu. Doprawiamy, jeśli to konieczne.

Farszem wypełniamy pozbawione nerwów liście, formując gołąbki. Panierujemy je w roztrzepanych jajkach i bułce tartej, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanym oleju.

Jak podać gołąbki z patelni?

Wewnątrz kapusty znajduje się sycący farsz, więc danie nie wymaga dodatków. Jeśli chcemy, je urozmaicić można na talerzu położyć sałatkę z pomidorkami lub sos pomidorowy — będą pasowały do tej kompozycji smakowej.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na gołąbki. Szczególnie polecamy wersję z ziemniakami i boczkiem. Koniecznie spróbujcie też bardziej tradycyjnej odsłony w wykonaniu siostry Anieli.

Gołąbki mogą być smażone na patelni.png
canva/alisafarov

Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA