Smakosze.pl Przepisy Nie uwierzysz na czym Ewa Wachowicz gotuje rosół. Mało kto pamięta o tym mięsie
Fot. Canva/macniak; ewawachowicz.pl

Nie uwierzysz na czym Ewa Wachowicz gotuje rosół. Mało kto pamięta o tym mięsie

15 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na rosół. Jego smak zachwyca, a to dzięki użytemu podczas gotowania mięsu. Większość z nas o nim zapomniała. To błąd, bo z nim twój rosół zawsze będzie udany. Zobacz, jak robi to znana kucharka i zaskocz swoją rodzinę podczas niedzielnego obiadu.

Rosół Ewy Wachowicz zachwyca

Znana i lubiana przez wszystkich kucharka oraz dziennikarka Ewa Wachowicz podzieliła się swoim przepisem na rosół. Z jej radami wychodzi znakomity. Jest tak dobry, że mógłbym jeść go nawet bez makaronu.

Smak tej zupy bierze się z użytego do jego gotowania mięsa. Wiele osób o nim zapomniało, a być może nawet nigdy o nim nie słyszało. Warto jednak zrobić rosół na tym składniku. Poniżej dowiesz się, co to za mięso oraz poznasz przepis Ewy Wachowicz.

warzywa na rosół.jpg
Fot. Canva/fpwing
Gotuję ziemniaki, ubijam i dodaję kilka składników. To mój ulubiony przepis na placki
Probiotyki dla dzieci – jak wybrać mądrze?

Gotuj tylko na tym mięsie

Mięso, na którym Wachowicz gotuje rosół, pochodzi od perliczki. Dzięki niemu zupa będzie aromatyczna, delikatna, a przede wszystkim bardzo smaczna . Jest to droższe mięso niż klasyczna porcja rosołowa, ale raz na jakiś czas warto sobie pozwolić na zakup perliczki. Ten smak jest wart każdej ceny. Poniżej znajdziesz listę ze wszystkimi potrzebnymi produktami.

Składniki:

  • 1 perliczka (około 1-1,2 kg)
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • ¼ pora
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • pęczek lubczyku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • anyż
  • szafran
  • sól

Przepis na rosół

Oczyszczoną perliczkę podziel na kawałki. Włóż ją do garnka z zimną wodą. Dodaj obrane i umyte: marchewki, pietruszki, oraz seler. Włóż także umytego pora oraz opaloną cebulę. Przypraw odrobiną soli i doprowadź do wrzenia.

Zdejmij z powierzchni zupy pianę. Następnie przypraw ją anyżem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz szafranem. Włóż lubczyk. Zupę gotuj na małym ogniu przez 2 godziny. Rosół podawaj z pysznym jajecznym makaronem. Sprawdź, jakie kotlety zrobić w piątek oraz zobacz, jaką roladę musisz zrobić na kanapki .

makaraon do rosołu.jpg
Fot. Canva/Garsya
W każdy piątek robię takie kotlety. Nawet bez mięsa smakują jak mielone
Przy tej zupie zapomnisz o grochówce. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy