Przy tej zupie zapomnisz o grochówce. Najesz się nią bardziej niż drugim daniem
Nie znajdziesz lepszego przepisu na zupę. Nie dość, że w smaku i sytości przebija grochówkę, to w dodatku nie musisz gotować drugiego dania. Ta zupa je zastąpi i na pewno będzie smakowała twojej rodzinie. Przepis jest banalnie prosty, a koszt znikomy.
Zupa na dwa dania
Gotując tę zupę, możesz zapomnieć o drugim daniu i nic się nie stanie. Po jej zjedzeniu każdy będzie miał poczucie sytości, a w dodatku będzie najedzony i nawet nie pomyślą o daniu głównym.
Dodatkowo ta zupa ma niezwykły smak. Moja rodzina twierdzi nawet, że jest lepsza niż słynna grochówka. Nie mnie oceniać. Jedno jest pewne, robiąc ją, nie zwiedziesz się, a w dodatku zupa będzie smakowała złej rodzinie. Gotuje się ją bardzo łatwo i błyskawicznie. Przekonasz się o tym za chwilę.
Starmach po 12 latach odchodzi z MasterChefa. Jurorka zdradziła powód zaskakującej decyzjiCo będzie ci potrzebne?
Do przygotowania tej zupy potrzebujesz składników z listy poniżej. Jest ich sporo, ale są zbyt kosztowne. Dzięki czemu koszt obiadu nie będzie zbyt wysoki. Szczególnie że ta zupa, o czym wspomniałem na początku, może zastąpić drugie danie. Nie zwlekaj, tylko sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy gotowanie. Podobny przepis znajdziesz na kanale Szybkie pyszne, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 100 g słoniny
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 seler naciowy
- 3 ziemniaki
- ½ pora
- 3 ząbki czosnku
- 8 wędzonych kiełbasek
- 150 g soczewicy
- 2 l wody
- 2 liście laurowe
- pieprz
- sól
Przepis na zupę
Słoninę pokrój w cienkie słupki. Patelnię rozgrzej, a następnie wsyp na nią pokrojoną słoninę. Frankfurterki pokrój na małe kawałki. Dodaj je do podsmażonej słoniny.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wsyp ją na patelnię i zeszklij. Seler naciowy dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę i wsyp na patelnię. Z pora odetnij korzonki oraz ciemnozieloną część warzywa. Białą i jasnozieloną część przekrój na pół i wypłucz z niego piasek. Tak przygotowanego pora drobno posiekaj i podsmaż na patelni.
Marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wrzuć ją do pozostałych składników. Przez praskę przeciśnij ząbki czosnku i dodaj je na patelnię. Wszystkie składniki wymieszaj i podsmażaj do momentu osiągnięcia miękkości.
Soczewicę wsyp do miski, zalej wodą i pozostaw do namoczenia. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Do dużego garnka przełóż podsmażone na patelni składniki. Wsyp do niego odsączoną soczewicę i dodaj ziemniaki. Całość zalej wodą.
Zupę doprowadź do zagotowania. Następnie dodaj liście laurowe, pieprz oraz sól. Zupę gotuj jeszcze przez 15 minut i gotowe. Sprawdź, jak zrobić najlepsze placki ziemniaczane oraz dowiedz się, jakie promocje przygotowała Biedronka.