Nie uwierzysz, z czym Lewandowska podaje młode ziemniaki. Hit jak z restauracji
Zaczyna się sezon na młode ziemniaki. To idealna okazja, aby przyrządzać je na wszelkie możliwe sposoby. Anna Lewandowska podzieliła się pysznym pomysłem na sos do tych wyśmienitych warzyw. W taki wydaniu ich jeszcze nie jedliście.
Młode ziemniaki z sosem smakują wprost kapitalnie
W polskiej kuchni młode ziemniaki są bardzo popularne. Każdej wiosny wyczekujemy, aż pojawią się na pobliskim straganie. Lewandowska, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego Instagrama, ma na nie swój własny specjalny sposób. Warzywa podaje w towarzystwie wyśmienitego sosu.
Ziemniaki, wbrew obiegowej opinii nie są produktem tuczącym. Do wybierane do nich dodatki, jak tłuste i zawiesiste omasty, dostarczają nam zbędnych kalorii. Z podejściem do żywienia Anny Lewandowskiej żaden nadprogramowy tłuszcz nam jednak nie grozi. Jej sos do młodych ziemniaków smakuje obłędnie, a przy tym zawiera same składniki korzystne dla naszego organizmu.
Przepis na najlepsze młode ziemniaki z doskonałym sosem
Składniki:
- 10 młodych ziemniaków
- szklanka orzechów włoskich
- pęczek dymki
- pęczek koperku
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- łyżka miodu
- sól morsa
- pieprz czarny
- majeranek
- łyżka soku z cytryny
Najlepsze młode ziemniaki z przepisu Anny Lewandowskiej krok po kroku
Młode ziemniaki starannie wyszoruj . Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie. Następnie warzywa obierz i pokrój na ćwiartki .
Cebulkę dymkę umyj i pokrój . W osobnym słoiczku przygotuj sos do młodych ziemniaków . Wlej do niego oliwę, sok z cytryny, dodaj miód i przeciśnięty przez praskę czosnek . Naczynie zakręć i mocno potrząśnij, aby wymieszać składniki .
Pokrojone młode ziemniaki przełóż do salaterki . Posyp je dymką i posiekanymi orzechami. Dodaj też zioła i polej całość przygotowanym w słoiku sosem . Na koniec młode ziemniaki dopraw do smaku pieprzem, całość wymieszaj . Jeśli masz ochotę na ziemniaki w nietypowej formie, koniecznie wypróbuj ten przepis . Koło gospodyń dobrze wie, co najlepiej smakuje z młodymi kartoflami .
Źródło: hpba