Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz królują duffinki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.05.2023 19:33

Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz królują duffinki

duffinki
Canva

Pieczone ziemniaki i frytki odchodzą w kulinarne zapomnienie. Teraz nadszedł czas duffinek. To pyszne, rumiane kulki ziemniaczane. Będą smakować dorosłym i dzieciom.

Ziemniaki- ważne w kuchni polskiej

W kuchni polskiej ziemniaki pełnią ważną rolę. Robi się z nich sałatki, placki ziemniaczane, pyzy i różnego rodzaju baby ziemniaczane. Ziemniaki doskonale pasują do mięs i odnajdą się też wśród innych warzyw. 

Ziemniaki dostarczają nam błonnik, białko, witaminy  grupy B i witaminę C. 100 g ziemniaków zawiera 80 kalorii. Jednak to dodatki z jakimi je spożywamy, decydują o kaloryczności tego warzywa. Wszelkie sosy podbijają kaloryczność ziemniaków. Najmniej kaloryczne będą ziemniaki gotowane lub pieczone w mundurkach.

Szokujące ceny fasolki szparagowej. Wejdziesz do sklepu i przystaniesz z wrażenia

Duffinki- teraz one rządzą

Jeśli do tej pory zajadałeś się frytkami czy pieczonymi ziemniakami, na chwilę o nich zapomnij. Pora na posmakowanie zupełnie nowego dania z ziemniaka, czyli duffinek. To rumiane kulki ziemniaczane, które się smaży. Są one smaczną alternatywą popularnych frytek. Będą doskonale pasowały do mięs i surówek.

Z racji smażenia w oleju, duffinki nie są daniem niskokalorycznym. Nie powinny zbyt często gościć na stołach osób, które dbają o linie. Jednak od czasu do czasu, warto się na nie skusić.

Jak przygotować duffinki?

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • mąka pszenna
  • olej
  • bułka tarta

Ziemniaki ugotować, ugnieść w misce, podzielić na 4 porcje. Jedną odsunąć na bok, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać 1 jajko i razem z odłożonymi ziemniakami wyrobić na jednolitą masę. 

W czasie wyrabiania można dosypać trochę mąki pszennej. Z małych porcji masy ziemniaczanej formować niewielkie kulki. Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Warto je obracać, żeby równo się zarumieniły. Duffinki wychodzą pulchne i pyszne. Pisaliśmy o przepisie z wykorzystaniem ziemniaków. Wyjaśnialiśmy też, czym różnią się ziemniaki jadalne od młodych.

duffinki

Źródło: mojegotowanie.pl